nieuws

AB InBev kroongetuige in Duits bieronderzoek

Café

AB InBev is één van de kroongetuigen in een grote kartelzaak rond bierverkoop in Duitsland. Dat schrijft het Financieele Dagblad. De zaak draait om twaalf bedrijven die in 2011 aangeklaagd zijn, omdat ze onderling prijsafspraken zouden hebben gemaakt.

AB InBev kroongetuige in Duits bieronderzoek

Volgens een artikel in het Financieele Dagblad van woensdag 10 juli bevestigt een woordvoerder van AB InBev dat de onderneming als kroongetuige is aangemerkt. Omdat de zaak nog loopt, worden echter geen verdere mededelingen gedaan.

Illegale prijsafspraken

Het onderzoek draait om mogelijke illegale prijsafspraken door een aantal grote Duitse bierbrouwers. In maart schreef MissetHoreca.nl daar al over naar aanleiding van berichtgeving in de Telegraaf.

Het zou gaan om ‘ongeveer twaalf brouwers van 24 premiummerken met een gezamenlijk aandeel op de Duitse biermarkt van 50 procent’.

Prijsverhoging

Het Financieele Dagblad heeft het over ‘twaalf bedrijven die in 2011 aangeklaagd zijn, omdat ze onderling afspraken zouden hebben gemaakt om de prijzen van 24 bieren gelijktijdig te verhogen’.

Behalve AB InBev verleent volgens het artikel ook Bitburger medewerking. In het artikel van maart worden ook de namen van Warsteiner, Krombacher, Holsten, Becks en Erdinger genoemd als brouwers die onder de loep zouden worden/zijn genomen door het Bundeskartellamt.

Hoge boetes

Het Financieele Dagblad schrijft tot slot nog dat het mogelijk gaat om meer prijsafspraken dan alleen die in 2011 en dat de beschuldigde bedrijven, die meer dan de helft van de Duitse biermarkt bedienen, boetes riskeren van €100 miljoen of meer.

Reageer op dit artikel