nieuws

Aantal discotheken in Nederland gelijk gebleven

Café

Het aantal discotheken in ons land is het afgelopen jaar gelijk gebleven. In grote steden als Rotterdam en Amsterdam nam het aantal disco’s toe, terwijl er in Zeeland en Friesland een daling te zien is.

Aantal discotheken in Nederland gelijk gebleven

Dat meldt Van Spronsen & Partners op basis van onderzoek. Nederland telt momenteel 266 discotheken, exact gelijk aan vorig jaar. De stabilisatie is opmerkelijk omdat de afgelopen tien jaar het aantal discotheken fors afnam.

Tussen 2004 en 2013 is het aantal discotheken met 36 procent gedaald van 355 naar 226 bedrijven. De sterkste daling deed zich voor tussen 2009 en 2012, toen per saldo 74 discotheken de deuren moesten sluiten.

Afgelopen jaar bleef het aantal discobedrijven met 266 stabiel. Deze stabilisering is grotendeels toe te schrijven aan de positieve ontwikkelingen in Rotterdam en omgeving. Daar zijn zes nieuwe discotheken geopend, waarvan drie in Rotterdam. Rotterdam stelt nu 11 discotheken. Ook is Amsterdam, de gemeente met de meeste discotheken (16), kwamen er het afgelopen jaar twee bij.

Ondanks dat de jarenlange negatieve ontwikkeling van het aanbod in 2013 doorbroken is, verwachten de onderzoekers dat het aantal discotheken de komende jaren nog verder zal afnemen. Dit vanwege het lage consumentenvertrouwen, de hoge jeugdwerkloosheid en het optrekken van de alcoholleeftijd van 16 naar 18 jaar.

Reageer op dit artikel