nieuws

Heineken-topman: ‘bloedbad in grensstreek

Café

De beperking van de verhoging van de accijnzen op bier, wijn en sterke drank zijn volgens topman Philip de Ridder van Heineken nog lang niet genoeg. ‘De grensstreek is een bloedbad geworden.’ Hij kondigt aan dat de strijd tegen de accijnzen doorgaat.

Heineken-topman: ‘bloedbad in grensstreek

Dat zegt de topman in een interview met De Telegraaf. ‘Het is een slagveld omdat vele consumenten naar Duitsland gaan om drank te kopen. Hoewel de verhoging niet zo hoog is als in eerste instantie aangekondigd, moet de accijns gewoon helemaal terug naar nul. Wij strijden door’, aldus De Ridder in de ochtendkrant.

De Ridder vervolgt: ‘Zeker omdat het draagvlak van het kabinet in de Eerste Kamer twijfelachtig is. Wij gaan iedereen overtuigen dat de accijnsverhogingen een heilloze weg zijn. CDA en D66 zijn fors tegen. Misschien kunnen zij ons helpen.’
In plaats van 14 procent gaat de accijns maar met 5,75 procent omhoog. De Ridder: ‘De nu aangekondigde accijnsverhoging van 5,75 procent per 1 januari is 5,75 procent te veel’.

Het argument dat de verhoging drankmisbruik tegengaat, pikt De Ridder niet. ‘Dat is schieten met een kanon op een muis. Negentien van de twintig Nederlanders gaan goed om met alcohol. Die ga je met een verdere accijnsverhoging straffen omdat 5 procent bovenmatig drinkt. Dat riekt naar ad-hocbeleid. Je moet je pijlen richten op die 5 procent. En die tref je niet met een accijnsverhoging.’

Reageer op dit artikel