nieuws

Accijnslek van 100 miljoen euro door alcoholsmokkel

Café

Per jaar lekt er wel 100 miljoen euro aan alcoholaccijnzen weg naar Duitsland en België. Dat zegt Cees-Jan Adema van Nederlandse Brouwers.

Accijnslek van 100 miljoen euro door alcoholsmokkel

Het mislopen van accijnsinkomsten voor de Nederlandse schatkist komt omdat steeds meer kroegbazen, feestorganisatoren en sportclubs hun alcohol inkopen in het buitenland en het vervolgens Nederland binnensmokkelen.

Volgens een onderzoeksbureau is in 2013 ruim 76 miljoen euro aan accijnzen weggelekt naar de Duitse en Belgische schatkist, meldt De Telegraaf. Adema denkt dat het om nog meer geld gaat. ‘Dat is nog exclusief de biersmokkel. Als je die meetelt, gaat het volgens een voorzichtige schatting om ruim 100 miljoen euro’, aldus Adema in de ochtendkrant.

Algemeen bekend is dat de laatste tijd het aantal ondernemers dat in Duitsland inkopen doet is toegenomen. Aanleiding hiervoor is het prijsverschil dat door de verhoging van de alcoholaccijnzen in ons land alleen maar is toegenomen. Enkele maanden geleden deed John Halmans van de Limburgerse bierbrouwer Gulpener in een interview in Misset Horeca een noodkreet uitgaan waarin hij een halt wil laten toeroepen over de alsmaar toenemende inkopen van horecaondernemers in Duitsland.

Een woordvoerder van Grolsch reageert vanochtend in De Telegraaf fel op de biersmokkel van horecaondernemers: ‘als we dit zien, grijpen we onherroepelijk in’.

 

Meer weten over accijnzen, bierprijzen en contracten? Bekijk dan ons dossier ‘bierdebat‘.

 

Of ga zelf met collega’s in debat in een van onze alcoholdiscussies op Misset Horeca Connect.

 

Reageer op dit artikel