nieuws

Nederland-Chili: weer controleurs Videma op pad

Café

Tijdens de voetbalwedstrijd maandagavond Nederland-Chili zullen weer controleurs van Videma op pad gaan. Tijdens de wedstrijd Spanje-Nederland had de helft van de gecontroleerde kroegen geen tv-licentie, zo liet Videma eerder weten.

Nederland-Chili: weer controleurs Videma op pad

Sommige horecaondernemers denken nog steeds dat zij zijn vrijgesteld van de aanschaf van een televisielicentie. Onduidelijke FIFA-regels versterken het verzet. Evenementen georganiseerd voor een goed doel hoeven namelijk niet te betalen als zij een WK-wedstrijd willen uitzenden.

Kroegbazen

Volgens sommige kroegbazen geldt dit ook voor hen vanwege een onduidelijk reglement op de website van de FIFA waarin kroegen gelijk gesteld worden met evenementen voor een goed doel.

Vorige week melde auteursrechtenorganisatie Videma aan dagblad Metro dat tijdens de wedstrijd Spanje-Nederland de helft van de gecontroleerde kroegen geen tv-licentie had afgesloten. Ook een fietsevenement in Zwolle dat tijdens een sponsoractie Spanje-Nederland uitzond kreeg in eerste instantie met Videma te maken. ‘Pas na heel veel moeite werd door Videma toegegeven dat we geen rekening zouden krijgen’, reageert de organisator.

Licentie WK-wedstrijden

Wanneer het over goede doelen gaat is er inderdaad sprake van een uitzondering, erkent Videma-directeur Ad Heskens. ‘Zij hoeven van de FIFA geen televisielicentie te hebben. Maar kroegen en andere horecagelegenheden zijn voor het uitzenden van televisiebeelden niet uitgezonderd. We zijn wel gewend dat het verzet oproept, maar het is uiteindelijk de FIFA die bepaalt wat er gebeurt, niet wij.’

Bij branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland blijkt de verwarring uit een toegenomen hoeveelheid vragen, zegt woordvoerder Joris Prinsen. ‘We krijgen veel vragen van leden die niet weten hoe het precies zit. Wij zeggen altijd dat er een tv-licentie nodig is.’

Bekijk hieronder een video van het Leukste Oranje Café: Sebes in Dordrecht.

Reageer op dit artikel