nieuws

Café de Klomp: rookbrief voor alle Kamerleden

Café

Jac van Dongen, eigenaar van Café de Klomp in Etten-Leur heeft alle leden van de Tweede Kamer een brief gestuurd per e-mail. Ook heeft hij de 75 leden van de Eerste Kamer een aangetekende brief gestuurd met als onderwerp ‘Rookbeleid nekt de kleine horeca’.

Café de Klomp: rookbrief voor alle Kamerleden

Jac van Dongen is tegen de invoering van een algemeen rookverbod voor de horeca in Nederland. In 2008 ontstond een uitzondering voor kleine kroegen en deze uitzondering wil Van Dongen in stand houden. Van Dongen is 32 jaar eigenaar en hét gezicht van De Klomp. Hij verzette zich al eerder tegen het rookverbod.

Rookverbod

Hij schrijft: ‘In 2008 heb ik het rookverbod nageleefd. Dit leidde tot dusdanige omzetverliezen dat het bedrijf in economisch noodweer kwam. Ik leverde 50 procent omzet in. Het is ook in 2014 onmogelijk om in een klein café het rookverbod uit te voeren.’

‘Bij uitvoering van de maatregel zal blijken dat de omzet heel snel zal dalen en het bedrijf opnieuw in zwaar noodweer terecht zal komen. Derhalve besluit ik het rookverbod niet uit te gaan voeren en als het wel uitgevoerd moet worden eis ik een schadevergoeding van de staat om het verlies van bedrijfskapitaal schadeloos te stellen.’

Rookvrije werkplek

‘Op het moment van invoering van het rookverbod zal de waarde van het bedrijf in één klap weg zijn. Ik vraag u daarom om herziening van de wet.’

Oordeel Kamer

De Tweede Kamer heeft dinsdag 1 juli gestemd over het rookverbod. 76 Kamerleden stemden voor een algeheel rookverbod in de horeca, 70 tegen. De wijziging van de Tabakswet gaat naar verwachting in per 1 oktober 2014 of per 1 januari 2015. De Eerste Kamer moet haar oordeel nog geven.

‘Dit gebeurt op 23 september. Ik zal die dag mijn stem zeker weer laten horen,’ zegt Van Dongen strijdlustig. ‘Ik rook zelf niet en ik hecht zeker waarde aan het gezondheidsaspect, maar de overheid verliest de economische gevolgen uit het oog. Ik wil dat bestrijden. Mijn café is voor veel mensen een ontmoetingsplek, een sociaal vangnet. Maar met een algeheel rookverbod kan ik de deur wel dicht doen.’

Reageer op dit artikel