nieuws

Jeroen Veldkamp en Rob Bongers starten koffiezaak

Café

Voormalige koffiekampioen van Nederland, Jeroen Veldkamp, start een koffiezaak. Samen met ontwerper Rob Bongers gaat Veldkamp een koffiezaak beginnen in het VVV-kantoor van Eindhoven, straks Eindhoven Brandstore genoemd. Veldkamp en Bongers willen werken met gastbarista’s uit het buitenland, met een fast en slow lane en met koffieapparatuur van Kees van der Westen.

Jeroen Veldkamp en Rob Bongers starten koffiezaak

Het gaat om een bedrijf van 110 vierkante meter gevestigd voor het stationsplein in het centrum van Eindhoven. De koffiezaak komt in Eindhoven Brandstore, de nieuwe VVV die over enige tijd haar deuren moet openen.

Veldkamp en Bongers mikken op half oktober als openingsperiode, gelijktijdig met de Dutch Design Week in Eindhoven. ‘De zaak moet niet te gelikt zijn. Het wordt een urban play ground, een soort van beta-versie waarbij we telkens verbeteringen kunnen doorvoeren’, aldus Veldkamp.

Gastbarista

Een van de speerpunten van de zaak wordt het werken met gastbarista’s uit het buitenland. Veldkamp: ‘Het idee is om barista’s uit het buitenland naar Eindhoven te halen. Ze draaien dan een maand in onze zaak, zodat ze zelf kennis en inspiratie van Nederland kunnen opdoen en wij kunnen leren van hun vaardigheden en werkwijze. Nu gaan we vaak naar bijvoorbeeld Londen om kennis en inspiratie over koffie op te doen. Maar vergeet niet dat zes keer per dag een vliegtuig van Londen naar Eindhoven gaat. Daar liggen dus kansen’.

Kees van der Westen

Verder komt er een fast lane en een slow lane in de zaak. ‘Een soort van voor- en achterdeur. Via de voorkeur bestel je koffie om bijvoorbeeld mee te nemen en via de achterdeur komt je onze zaak binnen om lekker even te zitten met een goede bak koffie. Brabanders komen graag via de achterdeur naar binnen. Dat is een gewoonte in deze regio van het land’, aldus Veldkamp.

De uit Waalre – onder de rook van Eindhoven – afkomstige machinebouwer Kees van der Westen gaat een koffiemachine leveren. Het terras voor de zaak wordt gevuld met een opvallend kunstobject, het logo van Eindhoven gegoten in beton waarop bezoekers plaats kunnen nemen. Veldkamp: ‘Een beetje Berlijn in Eindhoven’.  Verder krijgt de zaak een open verbinding met de VVV van Eindhoven.

Sociaal

‘Als de VVV de deuren sluit, dan gaat er een wand dicht. De wand gaat zo over de stamtafel heen. Vanaf dat moment nemen we een deel van de VVV-activiteiten over, zodat bezoekers bijvoorbeeld gewoon tickets kunnen kopen’, aldus Veldkamp.

Een belangrijk onderdeel van het bedrijf wordt het sociale aspect van de zaak. Mensen met een afstand op de arbeidsmarkt krijgen een belangrijke rol in de dagelijkse gang van zaken. Veldkamp zelf denkt zo’n twee dagen per week actief te zijn met de zaak. Hij wordt samen met Bongers verantwoordelijk voor de exploitatie waarbij Veldkamp zich vooral richt op de koffie en het concept, en Bongers het financiële deel onder zijn beheer neemt en de dagelijkse leiding krijgt.

Koffiekampioen

Jeroen Veldkamp werd twee maal winnaar van het NK Barista. Daarna ging hij aan de slag voor Douwe Egberts en sinds enkele jaren is hij met CoffeeLab als zelfstandig ondernemer actief om horecaondernemers en foodprofessionals te inspireren over alles wat met koffie te maken heeft. Veldkamp is als expert verbonden aan Misset Horeca Connect, het nieuwe discussieplatform voor horecaprofessionals. Rob Bongers is eigenaar van Steelstuff en houdt zich bezig met het ontwerpen van horecaconcepten. Bongers wordt gezien als een van de toonaangevende designers van de Nederlandse horeca de afgelopen vijftien jaar.

Reageer op dit artikel