nieuws

Verzoek om debat handhaving alcoholleeftijd

Café

De ChristenUnie wil snel na het zomerreces in de Tweede Kamer een debat over de alcoholleeftijd. Aanleiding zijn de berichten de afgelopen tijd over een slechte handhaving van de minimumleeftijd van 18 jaar door gemeenten.

Verzoek om debat handhaving alcoholleeftijd

De alcoholleeftijd handhaven op grote evenementen en feesten als bijvoorbeeld de Sneekweek is volgens Koninklijke Horeca Nederland (KHN) eigenlijk niet te doen. Ook op campings en in cafés wordt vaak de hand gelicht met de wet en kunnen jongeren onder de 18 gewoon drinken.

Onderzoek ministerie

Het ministerie inventariseert hoe het staat met het preventie- en handhavingsbeleid van de gemeenten. De resultaten daarvan gaan in september naar de Tweede Kamer, zo zei een woordvoerder in juli.

Alcoholleeftijd

Gemeenten moesten op 1 juli hun plannen klaar hebben hoe ze met de nieuwe alcoholleeftijd omgaan. Veel gemeenten hebben daarvoor iets meer tijd nodig, bijvoorbeeld om afspraken te maken met omliggende gemeenten.

Mystery guests

Van Rijn heeft daar volgens zijn woordvoerder begrip voor, maar houdt wel de vinger aan de pols.

Uit het onderzoek in het najaar, waarbij ook ‘mystery guests’ worden ingezet, moet blijken hoe het met de handhaving van de wet gaat. De woordvoerder kon daar nu nog niets over zeggen.

Reageer op dit artikel