nieuws

Collega’s niet blij met rookvrij terras van Etienne Ros

Café

Etienne Ros van Luno Kitchen in Hilversum maakte 1 juli één van zijn twee terrassen geheel rookvrij. ‘Alle partijen worden hier blij van. Ook de niet-rokers, want zij hoeven zich nu niet meer bezwaard te voelen als ze een sigaret opsteken terwijl de buren aan het eten zijn.’ Collega-ondernemers waarderen de beslissing van Etienne Ros niet.

Collega’s niet blij met rookvrij terras van Etienne Ros
Etienne Ros voor zijn rookvrije terras.

Etienne Ros tegenover MisestHoreca.nl: ‘Ze bellen me op en vragen waarom ik een van mijn terrassen – zestien tafels – rookvrij heb gemaakt. Ze zijn volgens mij gewoon bang dat mijn keuze de wet om terrassen rookvrij te maken zal versnellen. Want daar gaan we zeker naar toe. De vraag is alleen, per wanneer. We krijgen hier dezelfde situatie zoals in Amerika waar je op veel terrassen, maar ook in parken en op schoolpleinen niet meer mag roken.’

Vrijwillige beslissing

Luno Kithcen heeft in totaal drie terrassen, twee op de begane grond, waarvan eentje nu geheel rookvrij, en een dakterras. ‘Ook rokers hebben nog steeds voldoende ruimte om te roken. Ik besef dat dit een luxe positie is.’ Het rookvrije terras is door windschermen omzoomd. ‘Je zit er dus echt rookvrij, ook met de wind uit de verkeerde hoek,’ zegt Ros.

De beslissing van Ros leverde veel discussie op, vooral op social media. ‘Ook van mensen die dit te ver vinden gaan. Ze klagen dat er al zo veel aan regelgeving gebonden is. Maar dit is een vrijwillige beslissing van mij als ondernemer. Omdat ik denk dat hier behoefte aan is. Rokers voelen zich aangevallen. Maar 90 procent van de gasten die hier daadwerkelijk op het terras komt, reageert positief.’ Of het rookvrije terras ook goed is voor de omzet van Etienne Ros kan hij nog niet zeggen.

Lees het volledige artikel met meer ondernemers over roken op het terras  in Misset Horeca 13, die zaterdag 18 juli verschijnt.

 

Reageer op dit artikel