nieuws

De Terras Top 100 Provinciewinnaars op een rij

Café

Evenals in 2014 zijn elf van de twaalf provincies vertegenwoordigd in de Terras Top 100. Waar vorig jaar Groningen ontbrak, is het dit jaar de provincie Flevoland die het laat afweten.

De Terras Top 100 Provinciewinnaars op een rij

Uiteraard is Restaurant Van Speijk uit Egmond aan Zee de Provinciewinnaar Noord-Holland. Wie op de eerste plek van de lijst eindigt is automatisch ook de beste van de provincie. Maar sowieso is er dit jaar een goede verdeling, gezien het feit dat de top-6 van alle terrassen, ieder uit een andere provincie komt. Een overzicht.

Drenthe – Het Wapen van Drenthe, Roden

Daar waar Groningen en Drenthe elkaar ontmoeten, vinden we dit jaar de provinciewinnaar van Drenthe: Het Wapen van Drenthe in Roden. Met twee noteringen is het aantal Drentse terrassen in de Top 100 wellicht wat aan de magere kant, maar de provincie heeft in ieder geval een winnaar van formaat. Het Wapen scoorde prima tijdens de mystery visits en het rapport roemt dan ook het verzorgde terras en de  oprecht vriendelijke medewerkers. Dus we zouden vooral willen benadrukken dat het om de kwaliteit gaat, niet om de kwantiteit. Drenthe mag trots zijn op zo’n provincietopper.

Friesland – Bommel, Sneek


Ze waren al drie keer beste terras van Sneek en nu mag dit jaar de lat omhoog: Bommel in Sneek is in 2015, en we hopen voor hen nog vele jaren lang, het beste terras van de provincie Friesland. Op een meer dan verdienstelijke 14e plek wist Bommel de mystery visitors tot twee maal toe te overtuigen van de kwaliteit die hier geleverd wordt.
Het team van Bommel, het terras, de producten, de gasten, dit is een aanrader. Voor Friesland en ver daar buiten.

Gelderland – Brasserie Hotel Doesburg, Doesburg


Ze zullen gedacht hebben ‘eens een keer mee te doen’ aan de Terras Top 100. Krijgen ze direct de hoofdjury op bezoek. Het levert Brasserie Hotel Doesburg een hoge notering op, een 5e plaats maar liefst. Daarnaast mag het terras aan de IJssel zich een jaar lang het beste terras van ’s lands grootste provincie noemen. En dat is knap, er staan immers 16 bedrijven uit Gelderland in deze lijst. Het feit dat Doesburg zo hoog scoort, is een complimentje meer dan waard.

Groningen – ’t Feithhuis, Groningen


Dankbaar zijn we ze, de mensen van ’t Feithhuis in Groningen. Vorig jaar moesten we het doen zonder afvaardiging uit deze provincie, terwijl het toch prima vertoeven is in zowel de stad als de ommelanden. Zelfs RTV Noord hing aan de telefoon waar Groningen was?! Nou, hier zijn ze dan. Het is een voorzichtig begin, met één notering in de lijst, maar hé, het is in ieder geval een begin. En met een prima rapport en dito score mag Groningen trots zijn op deze ambassadeur, die ook al regelmatig hoge ogen gooit in de Koffie Top 100. Een topbedrijf dus over de hele breedte!

Limburg – Alt Arce, Arcen


Als de jury een bezoek brengt aan Alt Arce, springen de levensgrote banieren die aan de gevel van het bedrijf hangen in het oog. Hierop promoot Roger Hamelaars zijn bedrijf als beste van Limburg. Dat is het dit jaar nog steeds, maar met een plus. Stond Alt Arce vorig jaar nog op een 8e plek, dit jaar gaat het zilver naar Hamelaars en zijn team. Een prestatie van formaat voor de Limburger, die dit jaar ook nog eens 25 jaar ondernemersshap viert. Inderdaad: een zilveren jubileum. Het is ze allemaal van harte gegund, dit is een topterras. Voor Limburg en ver, ver daar buiten.

Noord-Brabant – Captain Cook’s, Roosendaal


Van de terrassen in de Terras Top 100 komt 10 procent uit Noord-Brabant. Twee van de Brabantse noteringen komen uit Roosendaal, en één daarvan is dit jaar de beste van zowel stad als provincie. Eindelijk erkenning voor Captain Cook’s dat zo’n beetje gast is geworden in deze lijst. De jury is onder de indruk van het terras en de werknemers die scheutig waren met hun hartelijkheid en gastvrijheid. Een verdiende provinciewinnaar, eentje om trots op te zijn.

Noord Holland – Van Speijk, Egmond aan Zee


Op het moment dat de hoofdjury bij Arnoud Schimmel en Alexandra Vliersma langsgaat, verklappen ze al stiekem dat ze dit jaar vijf verschillende provincies afgaan. Niet lang daarna is de banier al zichtbaar bij Van Speijk met de boodschap dat dit het beste terras van Noord-Holland is. Dat is nog steeds zo, maar inmiddels mogen ze die titel inruilen, want Van Speijk is het beste terras van Nederland! Toch mag ook de provincietitel met trots worden uitgedragen, want bijna 20 procent van de terrassen in deze lijst komt uit Noord-Holland. En als je daarvan de beste bent, mag je dat best laten weten.

Overijssel – Ibiza, Almelo


Wellicht dé verrassing in deze lijst. Nog maar kort open en aan het roer twee jonge ondernemers, piepjong, voor ondernemersbegrippen. Toch hebben Bastiaan Loohuis en Dion Botttenberg de wind er goed onder. Hun Ibiza beschikt dit jaar namelijk over het beste terras van Overijssel. Sowieso: het duo mag met een 4e plaats in de rangschikking al trots zijn. Een prestatie van formaat. En die krijgt nog eens extra luister met een fraaie titel in de vorm van Provinciewinnaar Overijssel.

Utrecht – Grandcafé Groeneveld, Baarn


Dat doen ze goed daar in Utrecht. In oppervlakte de kleinste van het land, maar toch maar mooi zes terrassen in de lijst. Grandcafé Groeneveld, van het gelijknamige kasteel, is dit jaar het beste. Net buiten de top-5, op een meer dan verdienstelijke 6e plaats. En dat is knap, want als de mystery visitors op bezoek komen is het druk,
razend druk zelfs. Des te knapper is het dat de drukte geen enkele invloed lijkt te hebben op het aanwezige personeel. Vliegensvlug en met een grote glimlach verzorgen zij de gasten uitermate servicegericht. Utrecht mag trots zijn!

Zeeland – De Smederij, Goes


De Smederij is een topterras en alle topterrassen hebben topmedewerkers. Maar de medewerker die we bij De Smederij treffen, is echt een ster. Wellicht hebben we nét mazzel, maar we denken van niet. Het is een niveau dat je mag verwachten in deze regionen van de lijst. De Smederij staat gewoon op een verdiende 9e plaats. ‘We zitten – en we klokken – nog geen vijf minuten als ze naar ons toekomt. Oprecht bezorgd vraagt ze of we niet te lang hebben moeten wachten. ‘Ik zie u echt net pas.’ Er zijn honderdduizend redenen om een gast niet op te merken, dat kan namelijk. Maar er is maar één manier om dit correct op te lossen – deze dus.’ Chapeau voor deze dame en voor De Smederij. Het beste terras van Zeeland.

Zuid-Holland – Paal 10, Ouddorp


Voor wie denkt dat terrasbezoeken van mystery visitors of juryleden toevalstreffers zijn: zie hier Paal 10. De winnaar van 2011 bevond zich 3 jaar in de Eregalerij en doet dit jaar voor het eerst weer mee. En ze stonden te trappelen van ongeduld. En wat blijkt, ze maken gewoon hun rentree op plaats 3! En zijn daarnaast ook nog eens de beste van Zuid-Holland. Knap, want deze provincie is opnieuw de hoogstscorende in de lijst, met liefst 21 terrassen. Daarnaast leverde de provincie al drie maal de winnaar: Het Zalmhuis in Rotterdam, Paal 10 dus en het afgelopen jaar Wollebrand. Als je je in zo’n provincie weet te onderscheiden, ben je gewoon een topper. En dat is Paal 10 zonder meer.

Bekijk hier de gehele Terras Top 100 2015>

Reageer op dit artikel