nieuws

‘Horeca wil geen rookpolitie zijn’

Café

‘Slimme ondernemers reserveren een gedeelte van hun terras voor mensen die geen last van rook willen hebben. Terrassen waar alleen maar rokers komen doen dat niet.’ Dit zegt Wouter Verkerk in reactie op de discussie over roken op het terras. ‘Horeca wil geen rookpolitie zijn.’

Wouter Verkerk tegen Misset Horeca.nl: ‘Ik denk dat de horeca een kans heeft het buiten roken zelf te regelen, en dat het dan ook heel lang zo kan blijven. Als dat niet goed gaat, dan zal de anti-rooklobby (terecht) terrein winnen en dan komt dat rookverbod op het terras er binnen 5 tot 15 jaar.

Verkerk geeft aan geen persoonlijk voorvechter te zijn van rookvrije terrassen. ‘Ik heb er alleen een keer iets over geschreven.’

Begin van de zomer werd Verkerk geciteerd door het Algemeen Dagblad. ‘Het AD schreef dat de horeca er serieus rekening mee moet houden dat ook roken op het terras straks niet meer is toegestaan. Ze schreven: “Dat is de overtuiging van trainer, adviseur en trendwatcher in horeca en gastvrijheid Wouter Verkerk. Volgens hem is het slechts een kwestie van tijd voordat ook de buitenruimte rookvrij wordt.”

‘Nadat een redacteur van het AD me belde met een paar vragen over een blog die ik in september 2014 had geschreven, hoorde ik een paar weken niks. Tot ik werd wakker gebeld door 3 radiostations en de rest van de dag door nog meer media werd benaderd omdat mijn naam voorkwam in een artikel op de voorpagina’

Roken is gevoelig onderwerp

Het enige wat ik heb gezegd is dat slimme ondernemers een deel van hun terras reserveren voor mensen die geen last van rook willen hebben. Verkerk erkent dat roken een gevoelig onderwerp is onder horecamensen omdat de horeca relatief veel rokende medewerkers heeft. ‘Bovendien zijn horecamensen gastvrij, en willen ze helemaal geen politieagent zijn. Ze zien de bui al hangen als er ergens staat: ‘rookvrij terras komt dichterbij’.

‘Wel is het zo dat we de ontwikkelingen in het buitenland niet kunnen negeren, rookvrije terrassen komen letterlijk dichterbij.’

Misset Horeca deed onderzoek naar roken op het terras onder de Terras Top 100 van 2015. De uitkomsten van dit onderzoek en meningen van ondernemers staan in Misset Horeca nummer 13 van 17 juli.

Reageer op dit artikel