nieuws

Mongozo wint goud met glutenvrije witbier

Café

Met haar glutenvrije witbier, Buckwheat White, heeft de Nederlandse brouwer Mongozo een gouden medaille gewonnen op de World Beer Awards in Londen. Het glutenvrije pils van de brouwerij won de afgelopen drie jaar ook telkens goud.

Mongozo wint goud met glutenvrije witbier

‘Ieder jaar kijk ik weer met grote spanning uit naar de uitslagen van de World Beer Awards in London’, aldus Jan Fleurkens, Directeur van Mongozo. De bierwedstrijden gelden als de belangrijkste wereldwijde graadmeter voor je bier. ‘Door de introductie van het eerste glutenvrije bier ter wereld hebben wij veel kennis en expertise in huis dat we jaarlijks gebruiken om onze bieren verder te verbeteren.’ Het pils en het witbier smaken volgens Fleurkens daarom hetzelfde als bieren met gluten. ‘En ze hebben bovendien een biologische en Max Havelaar Fairtrade certificering.’

Belang van glutenvrij
Het brouwproces van een glutenvrij bier kan op verschillende manieren plaatsvinden. Het is volgens de brouwer de uitdaging om de smaak als een echt pils of witbier te behouden. In het brouwproces van Mongozo pilsener en Buckwheat White worden de gluten op een speciale wijze uit het bier verwijderd. Het bier wordt vervolgens gecontroleerd op gluten door laboratorium en gaat alleen de markt op als er minder dan 10 PPM in het bier aanwezig is en daarmee dus glutenvrij gelabeld wordt. Mongozo valt hiermee regelmatig in de prijzen.

Mongozo Buckwheat White
Het bier smaakt als een witbier. Een fruitig, fris aroma met kruidige tonen, een milde hopsmaak en een zachte, ronde afdronk met een licht zuurtje. Het is alleen niet met tarwe gebrouwen zoals gebruikelijk is bij een witbier maar met boekweit. Mongozo Buckwheat White is naast boekweit gebrouwen met gerstemout, rijst, hop en kruiden waaronder koriander en sinaasappelschillen. Het bier bevat 4,8% volume alcohol.

Reageer op dit artikel