nieuws

Dronken van gin-tonic ijs bij Kees Raat

Café

Kees Raat van Metropolitan Deli in Amsterdam verkoopt sinds deze week vijf verschillende GinTonic ijsjes. ‘Het is een schep-cocktail op een hoorntje’ zegt Kees Raat. Hij heeft de ijsjes samen met Albert van Beeck Calkoen, de eigenaar van Mister Cocktail, gemaakt.

Dronken van gin-tonic ijs bij Kees Raat

‘Heel lastig omdat alcohol niet snel bevriest,’ zeggen Kees Raat en Albert van Beek Calkoen. ‘Maar juist daarom een geweldige uitdaging. Heel veel mensen zeiden ons dat het onmogelijk is. Maar het is ons gelukt om hele mooie, pure smaken te krijgen in het ijs. Zonder extracten, zonder gekke toevoegingen, maar ook zonder ijskristallen.’ Prijs per bolletje: 2,50 euro. ‘Na twee of drie bolletjes ga je dit wel merken hoor. Het is ijs waar je dronken van wordt.’

Raat heeft een maand gewerkt aan het ijs. ‘Proberen. Proeven en weer proberen. Zo ging het ongeveer. In ons ijs zit de alcohol nog in. En het is veel veel meer dan bevroren gin tonic. Raat moet wel regelmatig vers ijs draaien. ‘Anders zakt de alcohol naar beneden en dat wil je niet.’

Bier-ijs

Het is niet het eerste ijs op basis van een alcoholhoudende drank voor Kees Raat. ‘We hebben drie smaken op basis van bier, waaronder een choco-sorbert op basis van Cacao-bier en een sorbert met de smaak mandarijn en Dirty Katarina van Two Chefs.

Voor de ijsjes gebruiken Raat en Van Beeck Calkoen vijf verschillende gins met telkens een tonic van Fever Tree. Het ‘cocktail-ijs’ is niet alleen verkrijgbaar bij Metropolitan in de Warmoestraat in Amsterdam, maar ook op RRRollend, een foodtruckevenement in Rotterdam. 

De vijf smaken die de ijssalon brengt: Bobby’s Gin & Indian Tonic, Mombasa & Elderflower Tonic, Gin Mare & Mediterranean Tonic, Sloane’s & Elderflower Tonic en Sipsmith & Mediterranean Tonic.

Reageer op dit artikel