Drankengroothandels plussen 13 procent dankzij handel met buitenland

Drankengroothandels plussen 13 procent dankzij handel met buitenland

Na bijna drie jaar onafgebroken omzetkrimp heeft de groothandel in het derde kwartaal een bescheiden groei doorgemaakt. Groothandelaren boekten tussen juli en eind september een half procent meer aan opbrengsten, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). 136 groothandelaren gingen failliet, drankhandels plusten flink dankzij handel met het buitenland.

Vooral groothandelaren in groente en fruit deden goede zaken, met een groei van 17 procent. Drankhandelaren verkochten 13 procent meer. Dat kwam vooral door handel met het buitenland. In de groothandel in parfums en cosmetica steeg de omzet met 10 procent. Handelaren in bouwmaterialen noteerden eveneens een omzetgroei, toegenomen bouwactiviteiten stuwden daar de omzet.

136 faillissementen

Zuivelhandelaren, onder meer vanwege de gedaalde melkprijs, en oliehandelaren zagen de omzet juist fors afnemen. Schroothandelaren zagen hun opbrengsten voor het eerst in vijf kwartalen dalen. In het derde kwartaal gingen 136 groothandelaren failliet. Dat is een stevige daling in vergelijking met dat kwartaal een jaar eerder, toen er nog 197 bedrijven op de fles gingen.

Bron: ANP