Minimumloon omhoog vanaf 1 januari 2016

Minimumloon omhoog vanaf 1 januari 2016

Met ingang van 1 januari 2016 gaat het wettelijk minimumloon weer omhoog. Een medewerker van 18 jaar verdient bij een 36-urige werkweek 4,45 euro bruto per uur. Dit wordt 4,22 en 4,01 bij respectievelijk een 3-8 en 40-urige werkweek.

In de horeca zit een leerling niveau 1 op het minimumloon van 4,22 volgens het KHN Model AvR (Arbeidsvoorwaardenreglement). Een 18-jarige werknemer krijgt volgens dit model vanaf 1 januari 2016 6,48 euro per uur.

Klik hier voor de maand- een uurlonen van de AvR van KHN met ingang van 2016.

De brutobedragen van het wettelijk minimumloon en het minimumjeugdloon voor medewerkers van 23 jaar en ouder gaan vanaf januari omhoog naar:

  • € 1.524,60 per maand;
  • € 351,85 per week;
  • € 70,37 per dag.

Loonsverhoging toekennen?

Wanneer wel of niet? Naast het wettelijke minimumloon wat voor u voor toepassing kan zijn, kan er ook een prestatieverhoging bijkomen. Of een verhoging van het basisloon als u werkt met de schalen uit het KHN  Arbeidsvoorwaardenreglement.

Vakkracht

Is uw medewerker vakkracht? Dan heeft hij of zij recht op een prestatieverhoging als hij in 2015 het hele jaar als vakkracht in dezelfde functie voor u gewerkt heeft. Hoeveel uw medewerkers erbij krijgen, kun je elke jaar voorafgaand aan de beoordelingsgesprekken vastleggen.  De medewerker heeft geen recht meer op prestatieverhoging als hij inmiddels zijn eindloon bereikt heeft. Het gaat dan om het eindloon uit de loontabel van 2015.

Nadat je de prestatieverhoging hebt toegepast, leg je dit loon naast de de loontabel van 1 januari 2016 in het KHN Arbeidsvoorwaardenreglement. Is het loon lager dan het basisloon van de betreffende schaal uit de loontabel? Dan verhoog je het salaris tot aan het nieuwe basisloon. Verdient de werknemer al meer? Dan hoef je verder geen loonsverhoging meer toe te passen.

Geen vakkracht? 

Wanneer de medewerker geen vakkracht is, toets je zijn huidige salaris alleen aan het nieuwe wettelijke minimumloon. Verdient hij meer dan het verhoogde wettelijke minimumloon dan heeft hij geen recht op een extra verhoging per 1 januari 2016. De medewerker heeft ook geen recht op een prestatieverhoging.

Oude cao

De oude Horeca cao kent geen jaarlijkse verhogingen meer. Als de oude Horeca cao nog van toepassing is op de arbeidsovereenkomst dan heeft uw medewerker alleen recht op een prestatieverhoging. Hij moet dan wel een kalenderjaar bij u dienst zijn geweest in dezelfde functie. Als het eindloon uit loontabel D van de cao is bereikt, vervalt het recht op prestatieverhoging.

(Bronnen: Rijksoverheid.nl, KHN.nl, Ondernemersplein.nl)