Winst van Grolsch fors omlaag

Winst van Grolsch fors omlaag

Bierbrouwer Grolsch heeft de winst afgelopen jaar met 32 procent zien dalen naar €15,2 miljoen. Dit kan mogelijk van invloed zijn op de overnameprijs van de bierbrouwer die door eigenaar SABMiller in de etalage is gezet.

Dat blijkt uit cijfers die RTL Z heeft gehaald uit het bij de Kamer van Koophandel gedeponeerde jaarverslag van Grolsch.

Het betreft cijfers over het gebroken boekjaar 2014/15. Het jaarverslag van moederbedrijf SABMiller geeft geen gedetailleerde cijfers over Grolsch, maar de eigen deponering van Grolsch wel. De omzet steeg met 1 procent, maar het operationele resultaat (ebitda) daalde met ruim 17 procent tot €36,5 miljoen. Grolsch-directeur Andrei Haret wijt dat in zijn toelichting aan hogere pensioenpremies en kosten voor een nieuw automatiseringssysteem, een reorganisatie en enkele productlanceringen.

Het jaarverslag wijst ook uit dat Grolsch de rond de overname verkondigde grote internationale groei nooit van de grond is gekomen. In het verslag schrijft directeur Haret dat het Grolsch-merk zich op ‘vrijwel alle internationale markten nog in de creatiefase bevindt.’

Rond de overname in 2008 haalde Grolsch zo’n 80 procent van de omzet uit Nederland en Groot-Brittannië. De winst bedroeg toen, op een omzet van €333 miljoen, €20 miljoen.De waarde van Grolsch wordt geschat op zo’n €278 miljoen, terwijl SABMiller ooit €878 miljoen betaalde.