nieuws

KHN stopt procedure tegen brouwerijen

Café

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) heeft de procedure die zij in 2012 aanspande tegen Heineken, Grolsch, Bavaria en AB InBev gestopt. De brancheorganisatie wilde met de zaak van de rechter bevestigd hebben dat de vier grote brouwers in de periode 1996-1999 een kartel vormden en daarmee onrechtmatig handelden.

KHN stopt procedure tegen brouwerijen

De Ledenraad heeft besloten om met de juridische procedure te stoppen, vanwege de aanzienlijke kosten die ermee zijn gemoeid. ‘Dat terwijl nadien horecaondernemers alsnog een eigen procedure moeten starten om hun individuele schade te verhalen. Voortzetten betekent aanzienlijke kosten, terwijl de procedure de ondernemers slechts een klein beetje verder helpt’, zo schrijft de brancheorganisatie op de website.

‘Daarbij komt dat de onderlinge verstandhoudingen tussen KHN en de brouwers de afgelopen tijd verbeterd zijn en de eerste stappen zijn gezet naar meer transparantie in biercontracten.’

KHN spande in 2012 de zaak aan. Gesprekken tussen de brancheorganisatie en de brouwerijen leidden afgelopen jaren steeds tot aanhouding van de zaak. ‘Deze werd als het ware in de koelkast gezet omdat we de gesprekken niet wilden belasten met een lopende procedure.’

KHN adviseert horeca-ondernemers die nog een vordering op de brouwers menen te hebben vanwege het kartel 1996-1999, voor 1 mei 2016 juridische actie te ondernemen. ‘Het risico dat zo’n vordering verjaard zal zijn, is namelijk vanaf 1 mei 2016 aanzienlijk groter.’

Reageer op dit artikel