nieuws

Grolsch en Zwarte Cross verstrekken renteloze kredieten

Café 1268

Grolsch en de Zwarte Cross gaan samen – renteloos – kredieten verstrekken aan mensen met een goed idee om de Achterhoek in Gelderland te ondersteunen. Ze zijn hiervoor samen Stichting Pak An begonnen waarmee ze ondersteunen met geld, maar ook met advies, coaching en promotie.

Grolsch en Zwarte Cross verstrekken renteloze kredieten

De eerste drie jaar wordt er minimaal 50.000 euro aan microkredieten verstrekt en het doel is om de komende tien jaar meer dan een miljoen euro aan kredieten te verstrekken.

De voorwaarden van de kredieten bevatten geen kleine lettertjes, er wordt geen rente geheven en aandragers van goede ideeën mogen zelf weten wanneer en of ze de lening terugbetalen. De verantwoording hiervoor wordt gelegd bij de ontvangers.

Goede ideeën kunnen worden ingediend de site Anpakken.nl. Dit kan eenvoudig door een korte omschrijving van het plan op een spreekwoordelijk bierviltje in te vullen. Past het daar niet op dan is het waarschijnlijk nog niet concreet of goed genoeg.

Tegen de krimp

Net als in veel andere regio’s op het platteland wereldwijd trekken ook in de Achterhoek jonge mensen weg om te studeren en daarna niet meer terug te keren. Vaak kunnen ze na hun studie geen baan vinden in het Oosten van Nedelrand of worden er te weinig nieuwe bedrijven en andere toffe initiatieven opgestart.

Vergrijzing en urbanisatie worden in de nabije toekomst problemen voor de regio en daar willen Grolsch en de Zwarte Cross een stokje voor steken. Naast de oprichters van Stichting Pak An zijn deze bedrijven ook uitstekende voorbeelden van vooruitstrevende organisaties met originele ideeën, die bestaansrecht hebben op de lange termijn en een grote aantrekkingskracht kunnen hebben. ‘Weg met die krimp!’, aldus een strijdlustige Zwarte Cross-festivaldirectrice Tante Rikie.

Stichting Pak An

Het uiteindelijke doel van Stichting Pak An is om het tij te keren en een mentaliteitsverandering te bewerkstelligen om het doemscenario van de Achterhoek als asgrijze krimpregio te voorkomen. Mooie plannen mogen vanuit heel Nederland ingediend worden, zolang ze maar ten goede komen aan de regio Achterhoek.

In tegenstelling tot andere initiatieven is het onderscheidende element van Stichting Pak An dat terugbetaalde kredieten weer worden aangewend om nieuw ingediende plannen te ondersteunen.

De stichting is professioneel opgezet met een Comité van Aanbeveling, een bestuur, een beoordelingscommissie, diverse coaches, een operationeel directeur en heeft de ambitie de ANBI (een algemeen nut beogende instelling) status te verkrijgen.

Reageer op dit artikel