nieuws

Week van het Nederlandse Bier geopend met het Nederlands Bierproeffestival

Café 430

In de Grote Kerk in Den Haag is op 19 mei met het Nederlands Bierproeffestival de 5e editie van de Week van het Nederlandse Bier van start gegaan. Burgemeester van Aartsen sloeg het eerste vat aan in het bijzijn van Henri Reuchlin, voorzitter van Stichting Week van het Nederlandse Bier. Tijdens de ‘Week’ staat bier uit eigen land centraal; een sector die de afgelopen jaren enorm groeide. Het aantal brouwerijen steeg van 120 in 2012 naar bijna 400 nu.

Week van het Nederlandse Bier geopend met het Nederlands Bierproeffestival
Opening week van het Nederlandse bier in de grote kerk in den haag met van links naar rechts: Michel Ordemans (Voorzitter Klein Brouwerij Collectief) Burgemeester Van Aartsen Tjapko Poppens (voorzitter Nederlnadse Brouwers Fedor Vogel (Bier! magazine/ Birdy Publishing) Tim Freriks (Brouwmeester Brouwerij de Leckere Cees-Jan Adema (directeur Nederlandse Brouwers) Henri Reuclhlin (voorzitter Stichting Week van het Nederlandse Bier /Bierburo)

De 5e editie van de Week van het Nederlandse Bier is nog grootser dan voorgaande jaren. Traditiegetrouw start de week met het Nederlands Bierproeffestival, dat ieder jaar weer meer bezoekers mag verwelkomen en dit jaar ook foodtrucks en live muziek aan het programma heeft toegevoegd. Henri Reuchlin, voorzitter Stichting Week van het Nederlandse Bier: ‘De Week van het Nederlandse Bier wil iedereen kennis laten maken met het Nederlandse bier; de diversiteit aan bierstijlen en brouwerijen en de mooie combinatie van bier en spijs. Er zijn talloze activiteiten als proeverijen, masterclasses en bierwandelingen. De Nederlandse biersector groeit als nooit tevoren en dat vieren we samen met de consument tijdens de Week.’

86 procent van Nederlandse bodem

Behalve de grote toename van brouwerijen, groeide ook het aantal soorten bier dat in Nederland gebrouwen wordt. Bieren als IPA en Saison, Radlers maar ook alcoholvrije bieren worden steeds populairder. Ruim 86 procent van het bier dat in Nederland gedronken wordt, is ook hier gebrouwen en na Mexico is Nederland het grootste bierexportland ter wereld. Dat blijkt uit een grootschalig onderzoek van RegioPlan in opdracht van Nederlandse Brouwers. Het rapport hiervan werd donderdag overhandigd aan Aalt Dijkhuizen, voorzitter van Topsector Agri & Food. De resultaten tonen de hoge meerwaarde van bier voor de Nederlandse economie en samenleving aan. Zo zorgt de gehele biersector voor 65.000 banen en draagt de sector jaarlijks 2 miljard euro bij aan de schatkist van de overheid.

Nog tot en met 29 mei worden er door het hele land meer dan 200 biergerelateerde activiteiten georganiseerd en tijdens de Nederlandse Brouwerijdagen (28 en 29 mei) openen 100 brouwerijen door heel Nederland hun deuren voor publiek. Meer informatie: www.weekvanhetnederlandsebier.nl

 

Reageer op dit artikel