nieuws

Kamer: onderzoek capaciteit arbeidsinspectie

Café 1238

De regering moet onderzoeken of de capaciteit van de Inspectie SZW, de vroegere Arbeidsinspectie, nog wel voldoende is. Onder meer de regeringspartijen PvdA en VVD schaarden zich donderdag achter de wens van de oppositiepartijen CDA en D66.

Kamer: onderzoek capaciteit arbeidsinspectie

Risicosectoren zijn de horeca, land- en tuinbouw, de bouw, de detailhandel, het transport, de uitzendbranche en de schoonmaak. De inspecties zijn bedoeld om onder meer schijnconstructies, oneerlijke concurrentie en uitbuiting terugdringen.

Horeca is risicosector

De oproep volgt op een alarmkreet van vakbond CNV. In bedrijfstakken waar fraude en uitbuiting op de loer liggen, krijgen bedrijven lang niet vaak genoeg controle van de inspectie door een gebrek aan mankracht, aldus CNV-voorzitter Maurice Limmen. ‘Er moet snel fors meer capaciteit bij. Malafide werkgevers hebben nu vrij spel.’

Te weinig controles

In de risicobranches zijn vorig jaar 5348 controles uitgevoerd op in totaal zo’n 154.000 werkgevers, dat is slechts 3,5 procent. Veel te weinig, aldus Limmen. ‘Dat zet dus geen zoden aan de dijk. Zonder controle zijn regels en wetten een wassen neus.’

Inspectie uitbreiden

Volgens CDA’er Pieter Heerma is het aanpakken van malafide bedrijven door de inspectie ‘nodig om uitbuiting tegen te gaan en om bonafide bedrijven te beschermen tegen oneerlijke concurrentie’. En D66’er Steven van Weyenberg zegt dat het signaal van het CNV weer eens laat zien hoe nodig het is de inspectie uit te breiden.

Prioriteiten

De PvdA heeft eerder op uitbreiding van de inspectie aangedrongen, aldus PvdA-Kamerlid John Kerstens. Hij wijst op de 35 extra inspecteurs die er in overleg met vakbonden en werkgevers bij zijn gekomen. ‘Vorig jaar wisten we daarbovenop 5 miljoen extra voor de inspectie vrij te spelen.’

Zwartwerk en veiligheid

De VVD benadrukt wel dat de inspectie zelf moet blijven bepalen waar ze haar prioriteiten legt. En wat VVD-Kamerlid Anoushka Schut-Welkzijn betreft zijn dat vooral zwartwerk en veiligheid. ‘Daar moet echt de aandacht liggen.’

Reageer op dit artikel