nieuws

Bierfusie kost duizenden banen bij AB InBev

Café 1623

Bierbrouwer AB InBev zet het mes in het personeelsbestand als de overname van SABMiller is afgerond. In de komende drie jaar wordt dan afscheid genomen van 3 procent van het personeel, wat neerkomt op circa 5500 banen.

Bierfusie kost duizenden banen bij AB InBev

In de komende drie jaar wordt dan door de bierfusie afscheid genomen van 3 procent van het personeel, wat neerkomt op circa 5500 banen. Volgens documenten met betrekking tot de overname van SABMiller die vrijdag gepubliceerd werden, wil AB InBev op jaarbasis structureel 1,4 miljard dollar besparen na de fusie. De aangekondigde banenreductie is onderdeel van dat plan.

Bierfusie moet in oktober worden afgerond

De twee grootste brouwers ter wereld verwachten hun vorig jaar aangekondigde bierfusie in oktober af te ronden. Daarmee ontstaat het met afstand grootste bierconcern ter wereld. Als onderdeel van het fusieproces heeft SABMiller onder meer het Nederlandse Grolsch moeten afstoten. Dit merk is nu in Japanse handen.

Schrappen van banen gebeurt in fases

Het schrappen van de banen gebeurt volgens het persbureau Bloomberg in fases. In totaal verdwijnen er volgens een ingewijde 5500 functies. De geplande besparingen van 1,4 miljard dollar vormen ongeveer 10 procent van de omzet van SABMiller. Kostenbesparingen zijn nodig vanwege het verlies van marktaandeel aan kleinere brouwers en de verminderde bierconsumptie in een aantal belangrijke markten voor de grote brouwers.

Besparingen in percentage lager dan bij eerdere transacties

Bloomberg heeft berekend dat de besparingen die de nieuwe combinatie hoopt te bereiken lager zijn dan bij eerdere fusies en overnames. Bij de overnames van Anheuser-Busch in 2008 en het Mexicaanse Modelo in 2013 werd zo’n 16 procent van de omzet van de overgenomen partij in besparingen gerealiseerd.

Werk wordt elders door twee keer zoveel mensen gedaan

‘AB Inbev is bekend omdat ze hun brouwerijen en hun kantoren zeer efficiënt hebben ingericht. Ze zullen hetzelfde doen als bij Modelo, waar ze ontdekten dat het werk dat bij AB Inbev door twee personen werd gedaan daar door vier mensen werd uitgevoerd’, zo wordt analist Javier Gonzalez Lastra van Berenberg geciteerd door Bloomberg.

Reageer op dit artikel