KHN: 'compromis VN-Gehandicaptenverdrag werkbaar'

KHN: 'compromis VN-Gehandicaptenverdrag werkbaar'

Koninklijke Horeca Nederland zegt blij te zijn met de uitkomst van de stemming in de Tweede Kamer over toegankelijkheid. Omdat bij het toegankelijker maken van de maatschappij ook rekening gehouden wordt met de praktische en financiële (on)mogelijkheden van een ondernemer.

De Tweede Kamer besliste donderdag dat alle gebouwen, waaronder horeca en winkels, openbaar vervoer en ook websites toegankelijker moeten worden voor mensen met een handicap. Bedrijven kunnen geleidelijk beginnen met eenvoudige aanpassingen.

Even leek het erop dat de Tweede Kamer een heel algemene, mogelijk verstrekkende verplichting aan ondernemers wilde opleggen via een amendement van de PvdA. KHN heeft begrip voor meer toegankelijke horeca, 'maar wet- en regelgeving moet niet doorslaan. De meerderheid in de Tweede Kamer heeft begrip gehad voor de zorgen van ondernemers en voor een evenwichtiger uitkomst gezorgd', zo stelt de werkgeversorganisatie. De conclusie luidde dat maatregelen om de toegankelijkheid te verbeteren 'eenvoudig van aard' moeten zijn en geleidelijk mogen worden ingevoerd.

Onredelijke eisen

Met regeringspartij VVD is KHN op werkbezoek geweest bij meerdere horecabedrijven om te laten zien waar de (on)mogelijkheden zitten voor de horeca. De vraag hoe strikt de regels voor vooral ondernemers moeten worden, verdeelde de Kamer en de regeringspartijen VVD en PvdA. VVD-woordvoerster Van Ark noemt het belangrijk dat mensen kunnen meedoen in de samenleving: 'Maar we moeten ondernemers geen onnodige en onredelijke eisen opleggen.' De verplichting moet ingaan per 1 januari 2017 maar na deze stemronde in de Tweede kamer, moet ook de Eerste Kamer nog met de nieuwe wet akkoord gaan.