Omzet horeca stijgt elfde kwartaal op rij

Omzet horeca stijgt elfde kwartaal op rij

De horeca heeft in het eerste kwartaal van dit jaar met 6,9 procent een hogere omzet behaald dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat komt vooral doordat de prijzen stegen. De omzet van snackbars en dan vooral fastfoodrestaurants en maaltijdbezorgers, steeg met 9,3 procent het sterkst, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) dinsdag.

De omzet in de horeca groeit al elf kwartalen op rij. Alle branches binnen de horeca boekten een omzetgroei van bijna 6 procent of meer. Dat Pasen dit jaar in het eerste kwartaal viel, zou volgens het statistiekbureau de extra groei ten opzichte van een jaar geleden kunnen verklaren.

Cafés plussen ruim 1 procent

De omzet van cafés steeg voor het zesde kwartaal op rij, dit kwartaal met 1,2 procent. Hotels en restaurants boekten ongeveer dezelfde omzet als een kwartaal eerder. In januari en februari waren er ook meer hotelovernachtingen dan in dezelfde periode vorig jaar.

Werkgelegenheid stiijgt

Ook de werkgelegenheid in de horeca en het aantal startende bedrijven namen in de eerste drie maanden van dit jaar toe. In de hele branche kwamen er, net als in het vierde kwartaal van 2015, bijna negenhonderd bedrijven bij. Het totaal is nu 51.600.

Minder failissementen

Er waren volgens het CBS beduidend minder faillissementen dan in het vierde kwartaal. Er gingen 64 horecabedrijven failliet, dertig minder dan in het voorgaande kwartaal. Ook ten opzichte van een jaar eerder was het aantal faillissementen lager. Het ondernemersvertrouwen nam weer toe, waarmee het record van het vierde kwartaal van 2015 wordt gebroken.