Loonkosten stijgen het minst sinds 1996

Loonkosten stijgen het minst sinds 1996

De stijging van de loonkosten in Nederland is in bijna twintig jaar niet zo klein geweest als in 2015. Dat komt vooral doordat werkgevers minder pensioenpremie afdroegen, maar ook doordat relatief veel goedkoop personeel aan de slag is gegaan, meldde het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maandag. In de horeca liggen de loonkosten het laagst.

De loonkosten per gewerkt uur stegen vorig jaar met 0,6 procent. Dat is de geringste toename sinds 1996. In sommige bedrijfstakken zijn de loonkosten zelfs gedaald. Dat geldt met name voor de financiële dienstverlening, maar ook voor de zakelijke dienstverlening, de bouw en de horeca.

Loonkosten horeca bijna helft lager dan gemiddelde

Gemiddeld kwamen de loonkosten per gewerkt uur vorig jaar uit op ruim 33 euro. Banken zijn het duurst uit, met gemiddeld 55 euro per uur. In de horeca liggen de loonkosten het laagst, gemiddeld 18 euro per uur.

De loonkostenstijging wordt mede in toom gehouden doordat vrij veel nieuwe werknemers zijn aangenomen van wie de loonkosten relatief laag zijn. Leeftijd en opleidingsniveau spelen daarbij een rol. Gecorrigeerd voor veranderingen in de samenstelling van het personeelsbestand valt de toename namelijk hoger uit: 0,7 procent. Bij een vergrijzend werknemersbestand zou dat omgekeerd zijn.

FNV: zorgwekkende cijfers

De totale loonkosten voor werkgevers telden vorig jaar op tot ruim 330 miljard euro. Brutolonen, inclusief overwerk, bijzonder beloningen en bonussen, waren goed voor 79 procent van dat bedrag. Daarbovenop komen onder meer de werkgeverspremies voor pensioen, arbeidsongeschiktheid, werkloosheid en zorgverzekeringen.

Vakbond FNV vindt de cijfers zorgwekkend en zegt dat werkgevers elkaar opjagen om de loonkosten laag te houden. Volgens de FNV proberen werkgevers de cao te ontwijken via uitzendwerk, inzet van flexkrachten en zelfstandigen. 'Door hun werknemers niets te gunnen ondergraven de werkgevers de koopkracht en daarmee het economisch herstel', zegt vicevoorzitter Ruud Kuin.

Gratis nieuwsbrief Misset Horeca

Niets missen van Missethoreca.nl? Meld u dan aan voor onze gratis nieuwsbrief; meer dan 23.000 horecaprofessionals gingen u al voor! Meld u hier aan