nieuws

Heineken ziet herstel in Europa

Café 3080

Hogere bierverkopen in bijna alle delen van de wereld hebben de winst van Heineken afgelopen maanden gestuwd en de brouwer verwacht die lijn de komende maanden door te kunnen trekken. Het concern zag de verkopen afgelopen halfjaar vooral in opkomende markten als Vietnam en Mexico sterk groeien, maar ook in Europa liepen de zaken goed.

Heineken ziet herstel in Europa

Heineken voerde zijn omzet afgelopen halfjaar met 2 procent op, tot 10,1 miljard euro. Daarbij werd 4 procent meer bier verkocht dan een jaar eerder. Die groei zat vooral in het eerste kwartaal. Tussen april en juni zwakte de toename af tot iets minder dan 2 procent.

Winst Heineken

De nettowinst, gecorrigeerd voor eenmalige posten, liep met 7 procent op tot 977 miljoen euro. De operationele winst was daarbij met 1,7 miljard euro 10 procent hoger dan in de eerste helft van 2015. Heineken verwacht de winst en omzet in heel 2016 te kunnen laten groeien.

Lijn omhoog

Topman Jean-François van Boxmeer sprak van een ‘heel goed’ eerste kwartaal en een ‘solide’ tweede. Hij wees daarbij op de positieve bijdrage uit Europa, waar de lijn omhoog is ingezet, terwijl de kosten goed onder controle worden gehouden.

Toenemende tegenwind

In de komende maanden verwacht het bedrijf verdere groei, ondanks onder meer toenemende tegenwind door ongunstige wisselkoerseffecten. Daarnaast blijven de economische omstandigheden in diverse opkomende markten moeilijk.

Vooral in Europa draaide Heineken vorig jaar een sterke zomer. Die prestatie zal heel moeilijk te herhalen zijn, aldus Debroux.

Lees ook: Heineken en KLM komen met tapbier in de lucht

Brexit

De gevolgen van de brexit zijn voor Heineken nog niet in te schatten, aldus Debroux. Ze wees er daarbij wel op dat de Britse markt van Heineken grotendeels op zichzelf staat. Het bier dat in het land wordt verkocht, wordt grotendeels lokaal gebrouwen. Daardoor is Heineken niet direct afhankelijk van de Europese handelsrelaties met Groot-Brittannië. Mogelijk maakt de daling van het Britse pond het wel aantrekkelijker om meer cider uit Britse brouwerijen te exporteren, voegde ze daaraan toe.

Lees ook: Megabierfusie AB InBev in oktober klaar

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels