nieuws

Hongaars verbod op etiket Heineken toegestaan

Café 696

De Europese Commissie heeft geen bezwaar tegen een Hongaars verbod op het Heineken-etiket met de alom bekende rode ster. De Hongaarse regering wil het commerciële gebruik verbieden van symbolen die kunnen doen denken aan onderdrukking door totalitaire regimes, zoals de communisten.

Hongaars verbod op etiket Heineken toegestaan

Zonder het gewraakte etiket van Heineken te noemen, wees een woordvoerder van EU-commissaris Elzbieta Bienkowska (Interne Markt) maandag op ‘de Hongaarse historische context’. ‘De commissie is zich bewust van het lijden van de Hongaarse bevolking. De vreselijke misdaden door totalitaire regimes in Europa mogen nooit worden vergeten.’

Lees ook: Hongarije verbiedt mogelijk rode ster

Boete van €6,5 miljoen

Als het wetsvoorstel wordt ingevoerd, kan het gebruik van die symbolen leiden tot een boete tot 2 miljard forint (6,5 miljoen euro) en een gevangenisstraf. Hongarije heeft het wetsvoorstel drie maanden geleden aan Brussel voorgelegd.

Lees ook: Heineken wil stampij rode ster achter zich laten

Heineken: ‘Kwestie wordt op Europees niveau besproken’

Volgens Heineken bemoeit de Nederlandse overheid zich inmiddels ook met de zaak. ‘Daar de kwHeineken sterestie nu op Europees niveau wordt besproken tussen twee lidstaten en de Europese Commissie onthouden we ons op dit moment van verder commentaar’, zo verklaarde een woordvoerder.

‘Geen politieke betekenis’

De brouwer heeft al sinds jaar en dag een ster op zijn etiket staan. Volgens het bedrijf is de ster een oud brouwerssymbool uit de middeleeuwen. Van enige politieke betekenis zou dus geen sprake zijn.

Reageer op dit artikel