nieuws

Werknemers in de horeca minst vaak ziek

Café 3627

Werknemers in de horeca bleven vorig jaar het minst ziek thuis. Het verzuim onder horecamedewerkers bedroeg 2,2 procent. De ambtenarij kende het hoogste ziekteverzuim.

Werknemers in de horeca minst vaak ziek
(© marco vellinga)

Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bedroeg het verzuim onder horecapersoneel 2,2 procent. Dat heeft onder meer te maken met de naar verhouding veel jonge werknemers in de horeca. Ook mag horecapersoneel vaker zelf bepalen wanneer ze verlof opnemen en is er vaker sprake van een flexibel dienstverband.

Overheid hoog verzuim

In het openbaar bestuur en bij overheidsdiensten lag het verzuim op 5,3 procent, gevolgd door zorg en welzijn met 5,1 procent. Bij gevaarlijke beroepen zoals brandweer, politie en defensie is naar verhouding meer verzuim. Verder is er in de zorg vaker fysiek zwaar werk, wat ook hoger verzuim meebrengt.

Lees ook: Opnieuw laagste verzuim in  horeca

Gemiddeld 3,9 procent

Het ziekteverzuim in Nederland lag in 2016 op 3,9 procent, wat betekent dat van alle duizend te werken dagen er 39 zijn verzuimd vanwege ziekte. Sinds 2006 schommelt het verzuim tussen 3,8 en 4,2 procent. In 2014 was het verzuim het laagst met 3,8 procent.

Reageer op dit artikel