nieuws

Nederland passeert grens 500 bierbrouwerijen

Café 3041

Nederland heeft de drempel van 500 bierbrouwerijen gepasseerd. Hiermee is het aantal brouwerijen weer terug op het niveau van de middeleeuwen, toen vrijwel iedere stad een of meer eigen brouwerijen kende. Dat stelt de Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur.

Nederland passeert grens 500 bierbrouwerijen

De Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur (SENB) noemt
de groei van het aantal bierbrouwerijen opmerkelijk. ‘Begin jaren ’80 zat de biercultuur in Nederland qua aantal op een dieptepunt met ongeveer 20 brouwerijen. Twintig jaar later in 2000 was het aantal langzaam gegroeid naar 66. Pas de laatste zeventien jaar is de groei explosief geworden.’ In 2008 werd het aantal van 100 brouwerijen gepasseerd; in 2013 werd de 200-grens geslecht, in 2015 groeide de bierwereld naar 387 bierbrouwerijen en nu, in augustus 2017, is de grens van 500 brouwerijen gepasseerd.

‘Craftbeer onderdeel van tegenbeweging’

Jan Ausems, voorzitter van SENB: ‘Aan het begin van dit millennium kreeg lokaal bier brouwen een nieuwe ‘boost’, met het verschil dat brouwers hun bieren met eigen recepten gingen maken. Mede dankzij het internet is lokaal bier brouwen daarna snel populairder geworden, vooral bij de jonge generatie. De opmars van ‘craftbeer’ maakt deel uit van een tegenbeweging in de voedselindustrie, waardoor het kleine, ambachtelijke en lokale product aan populariteit wint.’

Lees ook: Aatal brouwerijen Nederland verviervoudigd in tien jaar

Bierbrouwerijen van groot tot klein

Er zijn in Nederland een tiental grote brouwers waarvan de grootsten een marktvolume produceren van zo’n 90% in de vorm van pilsener. Daarnaast zijn er inmiddels ruim 450 kleine, lokale ambachtelijke brouwerijen bijgekomen, die qua volume relatief Bierbrouwerijen Speciaalbier Craft&Draftkleine spelers zijn. Ongeveer de helft van de 500 brouwerijen bestaat uit zogenaamde huurbrouwers. Dit zijn brouwers die niet over een eigen productiebrouwerij beschikken maar capaciteit inhuren bij andere brouwerijen.

Over SENB

De Stichting Erfgoed Nederlandse Biercultuur is een initiatief van Cambrinus.nl, Pinkgron.nl, De Bierverbinding, Bieretiketten.nl en Birdy Publishing. Samen met De Nederlandse Brouwers en CRAFT
wil de stichting het erfgoed van de Nederlandse biercultuur beschrijven, behouden en promoten. Als onafhankelijke informatiebron bundelt de stichting de kennis van bierbrouwers,
biersommeliers, bierschrijvers, bierverzamelaars en bierliefhebbers op haar website

Reageer op dit artikel