artikel

De pre-opening fase van de ss Rotterdam

Catering

Wij bidden als On Board On Shorenaar alle goden om de opening maar enigszins te bespoedigen.

De pre-opening fase van de ss Rotterdam

Eerst was er de aankomst van de ss Rotterdam in augustus, daarna de diverse technische problemen, het annuleren van tientallen partijen en het motiveren van de On Board On Shore medewerkers. Een definitieve openingsdatum is echter nog niet bekend. ‘Waar houd je je in de pre openingsfase dan mee bezig’, is één van de meest gestelde vragen.

De medewerkers van de Exploitatie Maatschappij van de ss Rotterdam (zeg maar de mensen die verantwoordelijk zijn voor onderhoud, veiligheid en het dagelijks reilen en zeilen aan boord) doen hun uiterste best om de verschillende exploitanten aan boord zo gelukkig mogelijk te maken met ‘beleidsnotities’ over onder meer parkeren, toegangscontrole, rondleidingen, schoonmaak, veiligheid, BHV, IT, bedrijfskleding, afvalverwerking, intern transport, tijdelijk personeel, werving en selectie en scheepsintroductietrainingen. En dan heb ik het nog niet over de controle op “onze eigen” verbouw werkzaamheden aan boord die ook zo zijn tijd en oplettendheid vergt.

Super de luxe

Ik probeer van al die onderwerpen de belangen van de verschillende exploitanten aan boord op een dusdanige wijze te verwoorden dat we op basis van het oer-Hollandse poldermodel allemaal tevreden zijn met het eindresultaat. Want hoe verdeel je op een eerlijke wijze de 600 parkeerplaatsen onder hotelgasten, congresgangers, dagjesmensen en de huurders van de super de luxe boardrooms aan boord? Hoe regel je de toegangscontrole, hoe krijgt iemand zijn uniform (en hoe krijgen wij het weer terug) etc.

En is er niemand in Nederland die ooit heeft hoeven nadenken over het in de hand houden en vervolgens eerlijk verdelen van de servicekosten aan boord. ‘Komt tijd komt raad’ zij mijn vader vroeger al.

Gelukkig heb ik er alle vertrouwen in dat een ander spreekwoord, ‘van uitstel komt afstel’ zeker geen sprake zal zijn. Maar dat uitstel geeft ons wel weer wat extra tijd voor ‘raad’. Zowel intern als extern is inmiddels een legertje van professionals samen bezig de opening van de ss Rotterdam voor te bereiden.

Levenswerk

De komende weken wordt het spannend. Dan moet al die verzamelde raad omgezet worden in daad. Pressure cooking meetings worden voorbereid en in de 228 meter lange gangen van het schip wordt nagedacht hoe we de aardappelen geruisloos aan boord en de schillen vervolgens weer probleemloos vàn boord krijgen.

En wat me daar iedere keer bij opvalt, is dat iedereen die nieuw aan boord stapt van zijn dagelijks werk binnen de kortste keren zijn levenswerk probeert te maken. Want één ding is zeker, de ss Rotterdam neemt je in de houdgreep. Je staat er mee op en je gaat er mee naar bed.

Lang niet alles gaat zo als we wensen, maar het Rotterdamse positivisme dat op en rond het schip waart, maakt van deze klus wel een hele bijzondere! Waarbij het samenwerken met en tot één team vormen van enthousiaste gedreven collega’s werkend voor verschillende organisaties wellicht wel de leukste gezamenlijke uitdaging is.

Henk Kroneberg

Reageer op dit artikel