artikel

Krantenkoppen

Catering

Aanschaf ss Rotterdam door corporatie wordt Titanic voor Minister Ellen Vogelaar | De Rotterdam nog maanden een bouwput | de Rotterdam van 6 naar 200 miljoen.

Krantenkoppen

En zo kan ik nog wel even doorgaan. En nu weet ik dan ook hoe moeilijk het is om je tijdens verjaardagsfeestjes, netwerkbijeenkomsten of op het voetbalveld te moeten verdedigen. Over een Nederlands schip waar stapels boeken over geschreven zijn, een schip dat kenners een Gesamtkunstwerk noemen, een Nautisch monument, een schip waar miljoenen cruisepassagiers herinneringen aan bewaren en een schip waarop of waaraan duizenden Nederlanders gedurende ruim 50 jaar gewerkt hebben. Tot slot een schip dat gelukkig voor de sloop gered is door een aantal enthousiastelingen van de Vereniging tot Behoud van het Stoomschip Rotterdam en door het lef dat Woningcorporatie Woonbron heeft getoond. Ik maak graag van de gelegenheid gebruik om wat zaken rondom de ss Rotterdam in het juiste perspectief te zetten.

Woonbron heeft via haar dochter De Rotterdam BV ruim 175 miljoen in het project geïnvesteerd, geld dat uit exploitatie in dertig jaar wordt terugbetaald. De suggestie in de media dat de investering van € 6 miljoen naar € 200 miljoen is opgelopen, is een misverstand. Bij de start van het project is uitgegaan van een investering van € 25 miljoen. Al snel werd duidelijk dat er meer omzet en resultaat behaald kon worden als er meer vierkante meters exploitabel zouden worden gemaakt. Het initiële renovatieplan is van 10.000 naar 40.000 m² gegaan. Vervolgens is geconstateerd dat de levensduur van het schip verlengd wordt als de bedrading en technische installaties aan boord worden vervangen. Mede door een dure asbestsanering, problemen in Polen, vertraging, maar vooral door het renoveren van het hele schip is de investering opgelopen.

Met het project De ss Rotterdam wordt gewerkt aan een oplossing voor de jeugd en voor de wijk Katendrecht. Het schip biedt aan heel veel leerlingen een zeer stimulerende stage- en leeromgeving die hun slaagkansen in de maatschappij sterk vergroot. De verwachte vaste bezetting op het schip bedraagt voorlopig 230 fte’s waarvan jaarlijks 80 leerwerkplekken. Deze 80 leerwerkplekken worden ingevuld door circa 240 stagiairs op jaarbasis. Daarnaast zal de inzet van tijdelijke werknemers, uitzendkrachten, ambulanten en zzp’ers optellen tot zo’n 100 fte’s. In een tijd waar het wat minder dreigt te gaan een hoop extra werkgelegenheid voor velen.

Dat Jaarbeurs Catering vertrouwen heeft in het project ss Rotterdam blijkt uit het extra in exploitatie nemen van 1.250 m2 zaal- en vergaderruimte waardoor het totaal aantal vierkante meters dat Partycateraar On Board On Shore gaat exploiteren aan boord nu ruim 8.000m2 bedraagt.

Helaas kan ik niet besluiten met het bekendmaken van de definitieve openingsdatum. Maar ik verwacht dat we dit voorjaar op het achterdek van de ss Rotterdam van het zonnetje kunnen genieten en dat we de tientallen bedrijven en particulieren die evenementen, congressen of hun bruiloft geboekt hebben te zullen verwelkomen.

Henk Kroneberg

Directeur On Board On Shore

Reageer op dit artikel