artikel

Duurzaam van bedrijf tot bord

Catering

Van der Linde Catering + Evenementen in Berkel en Rodenrijs groeide van lunchroom uit tot een succesvol party-cateringbedrijf. Van der Linde zorgt met een flinke dosis passie, creativiteit en personal touch voor culinaire innovaties en originele cateringconcepten.

Duurzaam van bedrijf tot bord
Robin van der Schuyt (44) General manager van Van der Linde catering

Van der Linde Catering + Evenementen is een familiebedrijf dat al ruim vijftig jaar bestaat. ‘Onze belangrijkste missie is mensen verrassen met smaak, presentatie en uitstraling’, vertelt Robin van der Schuyt, commercieel/operationeel directeur en mede-eigenaar. ‘We verzorgen de catering voor grote beurzen, maar ook voor kleinere evenementen. Naast culinaire innovaties verzorgen we ook de aankleding en zorgen we voor de gehele uitstraling.’

MSC-keurmerk
Duurzaamheid is een belangrijke pijler van Van der Linde Catering + Evenementen. ‘Binnen elk concept werken we zo duurzaam mogelijk, maar met het ‘Biologisch + Duurzaam’ concept gaan we nog een stapje verder. Bij dit culinaire concept wordt met 100 procent biologische, duurzaam geproduceerde, diervriendelijke en fairtrade producten gewerkt. Denk aan gezonde salades, lokale biologische groentes, ter plaatse aangesneden zalm met het MSC-keurmerk. ‘Ook hier werken we aan verrassing en innovatie, dus serveren we ook gerechten waarin bijvoorbeeld insecten verwerkt zijn’, legt Van der Schuyt uit. Maar niet alleen aan duurzaamheid wat betreft food is gedacht, maar ook aan duurzame presentatie van gerechten en algehele uitstraling van het evenement. Frank de Heer, chef-kok bij Van der Linde Catering: ‘We zijn nu aan het experimenteren met het serveren van een amuse-hapje in een puntzakje dat is gemaakt van aardappelzetmeel. Dit puntzakje kun je dus gewoon opeten. Op deze manier is er geen afval.’

Food waste
Naast de keuze voor biologisch en producten van Nederlandse bodem heeft het bedrijf ook nagedacht over de manier van aanlevering van producten. Van der Schuyt: ‘Als we producten niet meer hoeven te wassen, zorgen we voor minder waterverbruik’. Als de groentes geschild aangeleverd worden of de vis al gefileerd is, is er geen restafval in de keuken. Maar wat doet de leverancier dan met het restproduct? ‘Dit gaan we zeker na bij onze leveranciers. Dan maken we uiteindelijk de keuze of we het zelf gaan schillen of niet. Als we zelf gaan schillen, wordt er ook nagedacht over wat we met het restproduct doen. Binnenkort start een student met een onderzoek naar food waste binnen ons bedrijf. Zo kunnen we bekijken wat de beste keuzes zijn.’

Transport
‘Producten worden naar ons getransporteerd, verwerkt en vervolgens gaan ze naar de evenementenlocatie. Daarom zijn we ook bezig met ons logistieke plan. We hebben gekozen voor een aantal kleinere busjes in plaats van een grote wagen. Op deze manier rijden we niet altijd rond met een half lege bus. ‘We zijn bezig met het vervangen van onze busjes door hybride varianten. Daarnaast zijn veel van onze personenauto’s ook hybride.’

Duurzaam
Eind 2008 verhuisde Van der Linde van de vestiging in Rotterdam naar het nieuwe duurzame bedrijfspand in Berkel en Rodenrijs. Een inspirerende omgeving waar duurzaamheid, transparantie en gastvrijheid centraal staan. Men komt binnen in de hoge ontvangsthal; een ruimte voor showopstellingen van nieuwe meubellijnen en aangrenzend de SmaakKamer, ingericht met kookboeken en een kookeiland om ‘proef te eten’. In de ontvangsthal staat ook de bakfiets van de broodjesbezorgservice uit de jaren zeventig.
Het verwarmingssysteem voor het pand is geheel duurzaam. De warmte die bijvoorbeeld in de keuken produceerd wordt, wordt gebruikt om het kantoor te verwarmen. Staat de zon op het kantoor gericht, dan gaat de restwarmte naar het magazijn. De productiekeuken beschikt over een HACCP-gecertificeerd voedselveiligheidssysteem en voldoet aan alle eisen van duurzaamheid.’

Lees het hele artikel in Misset Catering

Reageer op dit artikel