artikel

Van jubileum tot uitvaart, DOT Groningen maakt er iets unieks van

Catering 49

‘Hoe tof is het om in zo’n prachtig bedrijf te mogen werken, zegt Peter Doornbos, locatiemanager van DOT Groningen, eigendom van Bos&Bos Catering. ‘We trekken een zeer breed publiek en er worden veel verschillende events georganiseerd. Jubilea, congressen, filmavonden en uitvaartdiensten. ‘We maken er steeds weer iets unieks van.’

Van jubileum tot uitvaart, DOT Groningen maakt er iets unieks van

DOT is hot, zegt locatiemanager Peter Doornbos tevreden. ‘Vrijwel iedereen in de stad kent deze locatie. Het is echt een ontmoetingsplek geworden, die in het weekend en bij mooi weer heel snel volloopt.’ Het bedrijf is gevestigd in een zeer in het oog springend pand aan de Vrydemalaan 2 in de Groningerwijk Ebbingekwartier. Bovenop het dak prijkt een grote ronde koepel, de Dome, die eruit ziet als een grote bol. ‘Een dot is punt in het Engels en dat verklaart de naam van het bedrijf. Al heb ik me laten vertellen dat dot in het Gronings ook schatje betekent’, legt Doornbos uit.
DOT Groningen is vanaf september 2016 geopend. Daarvoor was het Infoversum in het pand gevestigd, een 3D-filmhuis en een centrum voor kennis, kunst en vermaak ineen. ‘Het Infoversum was het eerste 3D- koepeltheater van Nederland. Bos&Bos verzorgde hier de catering. Toen het Infoversum failliet ging, besloot Bos&Bos Catering de locatie te kopen’, aldus Doornbos, die eerder al zes jaar bij het cateringbedrijf in dienst was, onder meer als locatiemanager van Huis de Beurs en het Groninger Forum. Daarna besloot hij een jaar wat anders te gaan doen tot hem gevraagd werd om locatiemanager van DOT Groningen te worden. Daar hoefde hij niet lang over na te denken. ‘Het pand alleen al is gigantisch mooi’, zegt hij stralend.

Container als strandbar

Op de benedenverdieping is een relaxte gastrobar gevestigd voor koffie, thee, lunch een borrel of diner. ‘We hebben een terras buiten waarop drie zeecontainers staan. In de zomer genieten veel mensen in het gras langs het water naast ons gebouw van het mooie weer. We hebben dan in één van de containers een strandbar geopend, zodat
iedereen een lekker drankje kan bestellen. In de andere containers zijn het hele jaar door exposities te zien.’
Op de eerste etage bevindt zich een foyer met een eigen bar. ‘Deze ruimte is uitermate geschikt voor besloten evenementen, lezingen, vergaderingen en andere soorten bijeenkomsten, variërend van 10 tot 120 personen’, legt Doornbos uit.

Filmzaal: 2D cult en real life 3D

Op de tweede etage ligt het ‘unique selling point’ van DOT: de Dome. ‘Deze prachtige ruimte is ingericht met 234 luxe stoelen in een theateropstelling en veel ruimte voor sprekers en zelfs bands. Hier wordt iedere woensdagavond een filmavond georganiseerd. Momenteel draaien we vooral 2D-cultfilms, waar veel studenten op afkomen, die voor de film gezellig bij ons komen eten. Maar we kunnen ook 3D-films vertonen in samenwerking met de Rijksuniversiteit Groningen. Eens per twee weken nemen we onze gasten mee door het heelal met ‘real life’ 3D! De ruimte leent zich daar uitstekend voor. De stoelen kunnen iets onderuit worden gezet en de film is in de hele koepel te zien. Daardoor kun je achterover leunen en genieten van een unieke ervaring.’
Naast filmavonden worden nog veel meer activiteiten georganiseerd. Zo wordt iedere eerste donderdag van de maand live muziek gehouden, vinden vrijdagmiddagborrels plaats en worden jubilea en andere feesten gevierd. ‘Er worden hier veel verschillende events gehouden. Van congressen tot uitvaartdiensten. Mensen weten ons echt voor allerlei gelegenheden te vinden. Het is gewoon ontzettend tof dat hier van alles gebeurt.’ Al deze evenementen spreken veel verschillende doelgroepen aan. Dat is wat de locatiemanager zo aanspreekt in zijn werk. ‘We trekken veel studenten en op warme zomerdagen komen mensen met badslippers en zwemkleding het terras op lopen, maar daarnaast komen hier veel zakenmensen.’

Helicopterview op operatie

Bos&Bos Catering heeft voor de dagelijkse leiding van DOT Groningen zowel een eventmanager voor de activiteiten in de Dome als een locatiemanager aangesteld. ‘Met een soort helicopterview houd ik me bezig met de operationele zaken en controleer of alles goed verloopt. Ik maak de kas op, stel de roosters samen en houd goed in de gaten of alles geregeld is voor de lunch en diner. Bij drukte spring ik soms even bij in de bediening. Ook regel ik de bestellingen en stuur de medewerkers aan. We hebben zo’n twaalf fulltimers in dienst en een grote ploeg oproepkrachten.’ Om het gemakkelijk te maken, wordt met open- en sluitlijsten gewerkt, die de medewerkers moeten afwerken. ‘Ik controleer of alles op de lijst gedaan is en waar nodig kan ik bijsturen of aanvullen. Soms gaat het om kleine dingetjes. Hebben de planten water gekregen en staan de plantenbakken er nog wel netjes bij? Het is belangrijk dat iemand daar oog voor heeft.’
Een andere taak is het maken van afspraken met opdrachtgevers die een bepaald event willen organiseren. Ook daarbij heeft hij vooral een controlerende functie. ‘Ik maak de afspraken met de opdrachtgevers en zorg dat alles op tijd wordt besteld en binnen is. Bij een groot feest moeten er bijvoorbeeld extra bestek, borden en servetten worden geregeld en datzelfde geldt voor de garderobe en de menukaarten. Ik probeer alles zoveel mogelijk vooruit te plannen en probeer een bepaalde werkdruk weg te nemen voor de mensen waarmee ik werk. Alles goed voor elkaar hebben, is het halve werk. Dat voorkomt stress op de dag dat het event plaatsvindt.’

Korte lijnen

Ook onderhoudt de manager contact met het hoofdkantoor. ‘Ik ben heel zelfredzaam. Maar mocht ik hulp nodig hebben, dan kan ik altijd aan de bel trekken bij het hoofdkantoor. De communicatie verloopt prima. We hebben korte lijnen.’ Doornbos heeft veel waardering voor het cateringbedrijf. ‘Bos&Bos Catering is gestart met het verzorgen van catering voor voetbalstadia. In 2011 ben ik daar in dienst gekomen. Toen werkten er 18 mensen; inmiddels zijn er ruim 85 full-timers in dienst. Ik heb bewondering voor de groei die ze hebben doorgemaakt en voor hun professionaliteit.’ De manager geniet met volle teugen van zijn vak. ‘Ik vind het prachtig om samen te werken met mensen die houden van het vak en daarmee ook collega’s enthousiast weten maken. Met elkaar bouwen we aan de sterke naam van DOT en zorgen we dat we er een geslaagde dag van maken; iedere dag weer DOT opnieuw.’
Als een van de hoogtepunten van het afgelopen jaar noemt Doornbos het Coronafeestje dat deze zomer voor 300 mensen in samenwerking met Corona werd georganiseerd, en de uitverkochte filmavonden. ‘Maar ik kan ook ontzettend genieten van mooie zomerdagen, waarop zowel het grasveld als ons terras helemaal vol is met mensen. Iedere gebeurtenis is uniek en er staan nog veel meer leuke activiteiten op het programma. Zo willen we onze Dome begin december omtoveren in de grootste kerstbal van de wereld! We vinden het leuk om telkens weer iets nieuws te bedenken. Dat is onze uitdaging.’ 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels