blog

Gezond verstand

Catering 2436

Iedereen is het erover eens: we moeten gezonder gaan eten en meer bewegen! De overheid neemt een steeds dwingender en meer adviserende rol in, net als het Kankerfonds, Voedingscentrum en tientallen andere adviserende websites. Zij doen er alles aan om ons en onze gasten duidelijk te maken dat het 1 minuut voor twaalf is.

Gezond verstand

Veel cateraars werken vanuit hun DNA al op een zeer verantwoorde wijze, zoals Leo op het werk! En steeds meer cateraars zijn hun bakens aan het verzetten. Een heel goede zaak. Laten we wel zijn, gezond eten kán heel lekker zijn. Onze gasten hoeven niet te vrezen dat ze knaagdieren worden en dat een laffe smaakbeleving hen ten deel zal vallen. Integendeel!

Maar waarom krijgen we gezonde voeding nog niet voldoende over de bühne? Mijns inziens omdat gezonde voeding op dit moment nog steeds stukken duurder is. 100 gram rauwkost versus 100 gram frikadel is al gauw 400 tot 500 procent duurder. Bovendien is de bereiding van gezonde voeding intensiever dan de bereiding van snacks en het neerzetten van brood en beleg.

De overheid zou een belangrijke rol kunnen spelen in het stimuleren van het verstrekken van gezonde voeding. Ze zou samen met bijvoorbeeld de VOCC een Gezondheidsindex kunnen ontwikkelen. Een index die op basis van het gekozen assortiment snel inzage geeft in hoe gezond of ongezond de keuze is.

Daarnaast kan ze de werkkostenregeling afschaffen op het onderdeel lunch binnen de bedrijven (cateringkosten) als een bedrijf een gezondheids-index heeft in de hoogste categorie. Kortom, een stimulans voor bedrijven om gezonder te acteren. Subsidies hebben immers ook prima gewerkt voor het massaal aanschaffen van ‘milieuvriendelijke’ auto’s.

Bij deze regeling zijn er twee heel belangrijke neveneffecten. Het afschaffen van een deel van de werkkosten zal ervoor zorgen dat werkgevers de gezonde lunch meer zullen gaan subsidiëren (dit moet ook onderdeel worden van de voorwaarden). Hierdoor zullen meer werknemers (de gasten) gaan lunchen en nog belangrijker: gezond gaan lunchen. Ten tweede bevordert het de saamhorigheid. Samen lunchen zorgt voor een tevredener, beter presterende medewerker. Medewerkers maken het bedrijf, die wil je toch niets liever dan blij en gemotiveerd zien?

Daarom een oproep aan de overheid: help de BV Nederland in de goede richting en gebruik je gezon-
de verstand. Alvast bedankt.

Peter van Ee is de directeur Leo op het werk! en bestuurder van de VOCC (Vereniging Ondernemende Contract Cateraars) Leoophetwerk.nl

Reageer op dit artikel