nieuws

Meer omzet, minder medewerkers

Catering

De cateringbranche maakte in 2006 met minder werknemers meer omzet. Dat blijkt uit de cijfers van het jaarverslag van de Vereniging Nederlandse Cateringorganisaties. Daaruit blijkt ook wat de groeimarkt is voor catering.

Het jaarverslag werd woensdag uitgereikt door Veneca-voorzitter Hans Rijnierse aan Paul Rosenmöller, voorzitter van het Convenant overgewicht. Voor het eerst was het jaarverslag digitaal. De volledige versie op de usb-stick had de interesse van Rosenmöller. ‘Al geldt dat zeker ook voor de beknopte versie.’ Zo kon hij lezen dat de leden van Veneca, goed voor 95 procent van de uitbestede cateringmarkt noteerden vorig jaar 1,197 miljard euro aan omzet (inclusief inflightcatering). Dat is 1,6 procent meer dan in 2005 (1,178 miljard). Het aantal medewerkers daalde vorig jaar met 803 naar 16.145, waarvan driekwart vrouw is (12.360).

Onderwijs is groeimarkt
Naast een omzetstijging bij bedrijfscatering (van 831 naar 846 miljoen euro) was er een toename van zes miljoen euro in onderwijscatering (nu 57 miljoen euro). Het verstrekken van eten en drinken in instellingen liep terug van 119 naar 118 miljoen. Ook vliegtuigcatering (inflight) liep een miljoen terug (119 om 118).

Minder gecaterde bedrijfsrestaurants
Dat de scholenmarkt groeiende is, bewijst ook de uitbreiding van het aantal gecaterde locaties in onderwijsinstellingen (met 35 naar 231). Ondanks de teruggang in omzet steeg wel het aantal gecaterde locaties in de instutionele wereld (van 285 naar 365). Het aantal gecaterde bedrijfsrestaurants daalde van 3698 naar 3667. Al zijn hier ook de cijfers van infllight in meegenomen.

Groeikansen in zorg
Naast de onderwijsmarkt ziet Veneca ook kansen voor de zorg. ‘Gesprekken met de brancheorganisaties voor zorgondernemers ActiZ verliepen positief. Zorgorganisaties met grootschalige productiekeukens zoeken vaker samenwerking met cateraars. Ook de vergrijzing kan groeikansen voor de catering bieden aangezien organisaties hun dienstverlening fors zullen moeten uitbreiden’, zo is te lezen in het jaarverslag.

Foto: Kobalt Fotografie

Meer nieuws rond Veneca-jaarverslag:
Geen cateringopleiding Veneca
Voorstel Rijnierse: lunch als les
Hollander houdt niet van afscheidsessie

Reageer op dit artikel