Omzet horeca neemt in 2008 nauwelijks toe

Omzet horeca neemt in 2008 nauwelijks toe

De omzet van de totale horecasector is in 2008 nauwelijks gestegen. De 9,94 miljard euro is maar 0,3 procent meer dan de 9,91 miljard van 2007. Horeca zorgt voor ruim de helft van de totaalomzet in de foodservice markt. Die nam vorig jaar ook maar mondjesmaat toe. De omzet van catering steeg ook maar licht en die van fastfood daalde zelfs.

Dat blijkt uit cijfers van het FoodService Instituut Nederland (FSIN). De omzet van de totale foodservice, ook wel het out-of-home-kanaal genoemd, ging van 18,54 miljard euro (2007) naar 18,74 miljard (2008), ofwel 1,1 procent stijging. Het aandeel horeca bedroeg vorig jaar dus 9,94 miljard. Daarvan nam Restaurant € 4,28 miljard (+ 0,9% t.o.v. 2007) voor haar rekening, Dranken 1,96 miljard (- 7,8%), Logies 1,71 miljard (+ 4,3%) en Leisure (onder meer recreatie, partycatering en strandbedrijven) 1,97 miljard (+ 4,5%).

Daling fastservice

De groeicijfers voor Catering waren ook niet spectaculair. Van een totaalomzet van 3,55 miljard euro in 2007 naar 3,62 miljard euro vorig jaar (+ 1,8%). Fastservice (o.m. snackbars en ijssalons) zag de totaalomzet fors afnemen. Werd in 2007 2,20 miljard euro genoteerd, vorig jaar was 2,11 miljard euro. Een daling van 3,9 procent.

FSIN houdt met de cijfers overigens wel een slag om de arm, vooral vanwege een schatting van de omzet van de laatste drie maanden van 2008 en een wijziging in berekeningen ten opzichte van vorig jaar. Op dinsdag 13 januari licht FSIN de cijfers tijdens een congres op de Horecava toe.