nieuws

Cateraars en horeca willen duurzamer voedselaanbod

Catering

Het creëren van een duurzamer voedselaanbod. Dat is het hoofddoel van het platform Verduurzaming Voedsel. Dit ziet 28 oktober het levenslicht. In het platform zijn onder meer de brancheverenigingen van horeca en catering vertegenwoordigd.

Cateraars en horeca willen duurzamer voedselaanbod

Rond de presentatie van het platform heeft het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) het symposium Verduurzaming Voedsel georganiseerd. LNV-minister Gerda Verburg zal het platform instellen. In juni presenteerde Verburg haar Nota Duurzaam Voedsel. In de nota worden twee groepen aangesproken om tot een duurzamer voedselpakket te komen: de consumenten en de zogeheten ‘voedselketen’ (producenten, industrie, leveranciers, detailhandel, horeca en catering).

Voor die laatste groep wordt het Platform Verduurzaming Voedsel opgericht: vertegenwoordigers van ZLTO (agrarische producenten), FNLI (levensmiddelenindustrie), CBL (supermarkten), KHN (Horeca) en Veneca (catering) tekenen op woensdag 28 oktober op kasteel Woerden een overeenkomst waarin ze afspreken om samen met LNV een duurzamer voedselaanbod te creëren.

Dierenwelzijn

Het platform wil projectmatig gaan werken: de projecten richten zich zowel op een duurzamer productieproces (te denken valt aan minder gebruik van water of energie, rekening houdend met dierenwelzijn, minder verspilling van ingrediënten) als op de producten zelf (te denken valt aan het gebruik van scharreleieren, duurzaam gevangen vis met MSC-keurmerk).

Het platform komt zes tot acht keer per jaar bij elkaar. De voortgang van het platform wordt bewaakt door de stuurgroep Verduurzaming Voedsel, die één keer per jaar bij elkaar komt en waarin behalve minister Verburg ook de topmensen van de vijf genoemde sectoren zitten.

Reageer op dit artikel