nieuws

Streekmenu uit grensgebied scoort in zorg

Catering

De Sint Maartenskliniek in Nijmegen kookt het Beste Menu van de Zorg 2010. Koks van het specialistische ziekenhuis voor orthopedie en revalidatie wonnen kortgeleden de landelijke kookwedstrijd voor instellingen. Bijzonder aan het driegangenmenu is, dat het helemaal is samengesteld uit verse producten uit de streek, het Nederlands-Duitse grensgebied rondom Arnhem, Venlo, Duisburg en Goch.

Streekmenu uit grensgebied scoort in zorg

De Maartenskliniek heeft daarvoor een contract afgesloten met Oregional, een coöperatie van zo’n vijftig boeren en ondernemers uit het grensgebied, die vrijdag officieel van start gaat. Doel van Oregional is naast duurzaam produceren ook een betere prijs voor producten van kleine agrarische ondernemers. Oregional heeft het grootverbruikerscontract uitgeprobeerd samen met de Maartenskliniek en levert inmiddels ook aan andere zorginstellingen, horeca en scholen.

De koks maakten een maaltijd met onder meer soep van Nijmeegse witlof, gepekeld varkensvlees uit Horssen en fruit van een Duitse kweker. Het menu kostte in totaal 4 euro en is ook aan de patiënten van de kliniek geserveerd. Inmiddels krijgen de patiënten een ander streekmenu. De boeren van Oregional verdienen met hun producten ongeveer 30 procent meer dan wanneer ze aan de groothandel of de veiling leveren, aldus de coöperatie, die ook zelf de afzet verzorgt.

Oregional gaat zich naast streekproducten ook richten op duurzaam toerisme in het grensgebied. De coöperatie gaat boeren helpen met het opzetten van activiteiten naast hun bedrijf en verzorgt wandel- en fietsroutes. Oregional is op gang geholpen met onder meer Europese subsidie.

Reageer op dit artikel