nieuws

Brancheinteresse groot bij Jongerius

Catering

FNV-voorzitter Agnes Jongerius toonde donderdag zeer veel interesse in het wel en wee van cateringmedewerkers. Ook de branche staat in haar warme aandacht. Jongerius was gastvrouw van de VIP-lunch voor cateringmedewerkers en directeuren op het Muiderslot.

Brancheinteresse groot bij Jongerius

De exquise lunch werd aangeboden door Veneca in het kader van de Dag van de Cateringmedewerker. Van ieder lid van deze brancheorganisatie werden twee medewerkers uitgenodigd. Ook de directeuren waren aanwezig. De Veneca had FNV-voorzitter Agnes Jongerius (foto) bereid gevonden op te treden als bijzondere gastvrouw. De Veneca geeft aan waarom er een speciale dag voor de cateringmedewerker is: ‘Per dag worden vier miljoen landgenoten voorzien van koffie, thee, frisdranken, vers fruit, warme en koude maaltijden. Hun aanwezigheid is vanzelfsprekend, hun toewijding niet. Dat kost steeds opnieuw inzet en enthousiasme.’

‘Mooie tegenbeweging’
‘Als we niet zo’n goede relatie met de FNV hadden, dan was mevrouw Jongerius hier niet gekomen’, benadrukte Jos van Straten, secretaris van de Veneca. Jongerius voelde zich op haar beurt vereerd met de uitnodiging. ‘Omdat cateringmedewerkers zich niet zo op de voorgrond plaatsen, is zo’n dag als deze een mooie tegenbeweging’.

‘Rijnierse fervent lobbyist’
Jongerius komt regelmatig in aanraking met catering. ‘Op het kantoor van de FNV vanwege de lunch en verder kom ik de fervent lobbyist Hans Rijnierse (directievoorzitter Sodexho) veel in het Haagse tegen.’ Overigens houdt de vakbond de catering op het hoofdkantoor in eigen hand. Dus daar valt voor contractcateraars nog wat te winnen.

‘Niet mijn eigen feestje’
De FNV-voorzitter toonde zeer veel interesse in de verhalen van de ‘mensen op de vloer’. Een medewerkster gaf aan dat er bij haar team veel angst was toen de opdrachtgever van cateraar wilde veranderen. ‘In de CAO is dan wel vastgelegd dat de omstandigheden gelijk blijven maar dat is maar afwachten. Bovendien heb je met de cateraar waar je altijd voor werkte een band opgebouwd’. Een collega gaf aan dat de werkdruk stukken hoger ligt dan voorheen. Zaken die in de meldweek van haar eigen FNV aangegeven kunnen worden. ‘Maar ik ga niet hier de meldweek promoten, het is niet mijn eigen feestje, maar dat van de cateringmedewerker. Uiteraard ga ik wel iets doen met de signalen die ik hier opvang.’

Reageer op dit artikel