nieuws

Contractcateraars vrezen crisis niet

Catering

De directeuren van contractcateringbedrijven vrezen de gevolgen van de huidige kredietcrisis niet. Bovendien geven ze een vrij hoog rapportcijfer voor 2007. Dat blijkt uit eigen onderzoek van Misset Catering.

Contractcateraars vrezen crisis niet

Een van de vragen aan de topmannen (m/v) luidde: ‘Vreest u gevolgen van de huidige kredietcrisis voor uw bedrijf?’. Een zeer actuele vraag, ook al omdat het Internationaal Monetair Fonds (IMF) begin april nog onrust zaaide met een rapport over de crisis. Uit de antwoorden van de cateringdirecteuren blijkt dat het leeuwendeel een nieuwe ‘krach’ niet vreest. Dick Bennink van Prorest: ‘Eerder de toename van grondstofprijzen dan de kredietcrisis zal effect hebben op het bedrijf.’

Paul Wortelboer van Avenance is het met Bennink eens. ‘En het einde van de prijsstijging van grondstoffen is nog lang niet in zicht.’

Volgens Wortelboer is ‘de werkelijke economie in Nederland redelijk ver weg van de krantenkoppen’. ‘USA betaalt nu de rekening voor gefinancierde overconsumptie. Europa kent dat probleem nauwelijks. Bovendien is de contractcateringmarkt niet sterk conjunctuurgevoelig.’

Recessie

Johan Roem van Mondial Cateringservice is een van de weinigen die de effecten van de kredietcrisis wél vreest. ‘Voor de totale markt’, voegt Roem zelfs toe. Jørgen Vestjens van Gate Gourmet ziet wel gevolgen voor zijn bedrijf en inflightcatering. ‘De bezettingsgraad van de business class wordt wellicht lager bij de vliegtuigmaatschappijen vanwege saneringen bij grote multinationals en vanwege de mogelijke recessie die het gevolg kan zijn van de kredietcrisis.’

Het onderzoek vond plaats in het kader van de samenstelling van de Top20 van grootste cateraars van Nederland. Ook werd de directeuren gevraagd naar een rapportcijfer (vanuit economisch oogpunt) voor 2007. Dat kwam gemiddeld uit op een prima 7,7. Kreeg 2007 nog een 7,7 van de contractcateraars, het cijfer voor het economisch klimaat van 2008 wordt met een 6,8 beduidend minder beoordeeld. Hun collega’s uit de party-/eventbranche zien het beter zitten met een 7,4.

Reageer op dit artikel