nieuws

Luxe recepties lobbyisten werken niet

Catering

Lobbyisten kunnen stoppen met het organiseren van luxe borrels met gerookte zalm en dure champagne om politici te beïnvloeden. De recepties helpen niet. Slechts 2 procent van de beslissers in Brussel vindt zulke bijeenkomsten zinvol, blijkt uit onderzoek van lobbybureau Burson-Marsteller.

Luxe recepties lobbyisten werken niet

Ook lunches en ontbijtbijeenkomsten van lobbyisten zijn volgens veel politici tijdverspilling, hoewel iets nuttiger dan de borrels na werktijd. ,,Het geeft te denken waarom veel politici toch gaan naar dit soort bijeenkomsten vol hapjes en drankjes”, sneerde de nieuwssite EUObserver dinsdag.

Ondervraagde politici en topambtenaren in vijftien Europese landen noemen persoonlijke ontmoetingen veel handiger. Vier op de tien zeggen dat. Bijna evenveel waarderen schriftelijke uitleg van lobbyisten.

Nederlandse politici en topambtenaren vormen een uitzondering. Anders dan in veel andere EU-landen gaan een op de drie Nederlandse politici wel graag naar ontbijtbriefings met lobbyisten. Ruim een op vier vindt het ook zinvol om te lunchen met lobbyisten. Recepties in de avond worden op prijs gesteld door 7 procent van de beslissers in Nederland.

De grootste uitzondering is echter Frankrijk. Daar is de grootste voorkeur om te ontbijten, lunchen en te borrelen met lobbyisten van bedrijven, vakbonden, milieuclubs en andere organisaties.

Het onderzoek toont ook dat 48 procent van de politici en ambtenaren wel blij is met de informatie van de lobbyisten. Ze vinden het handig voor hun besluitvorming, vooral als de lobbyist verstand van zaken heeft.

De meest effectieve lobbyisten in Nederland zijn die van vakbonden, vinden de ondervraagde politici en topambtenaren. Maar dat is relatief: de Nederlanders zijn van alle Europeanen het meest sceptisch over het effect van lobbyen. ,,Een opmerkelijk resultaat en iets voor de Nederlandse sector om te bezien”, concludeert bureau Burson-Marsteiner.

Grootste nadeel van lobbyisten is volgens de ondervraagden dat soms onduidelijk is wiens belangen ze eigenlijk vertegenwoordigen.Twee op de drie beslissers klagen bovendien dat de lobbyisten te vroeg of te laat in het besluitvormingsproces langskomen met hun mapje vol informatie.

Reageer op dit artikel