nieuws

‘Minder managers in catering

Catering

Het aantal managers in de catering kan worden teruggeschroefd. Met die conclusie zette Harold Janssen tijdens het eerste nationale catering congres de aanwezigen, voornamelijk cateringmanagers, behoorlijk aan het denken.

‘Minder managers in catering

Harold Janssen van De Limes, specialist in organisatieontwikkeling, betoogde dat het Angelsaksische managementmodel plaats moet maken voor zoals hij dat noemt het Rijnlandmodel. Een manier waarbij organisaties minder uit managers bestaat en waarbij medewerkers meer ruimte krijgen voor eigen motivatie, verantwoording en ontwikkeling.

‘De hedendaagse rationaliteit zorgt voor intensieve mensenhouderij. Steeds meer geld gaat naar management cost, in plaats van naar de medewerkers. Managers maken het verschil niet, maar kosten steeds meer geld’, aldus Janssen.

Het half uur durende betoog van Janssen maakte zichtbaar indruk op de aanwezigen, hoofdzakelijk managers uit de cateringbranche. Het aanwezige panel (Bianca Wester van SAB, Hans van der Linde van Van der Linde Party Productions en trendwatcher Ronald Huiskamp) was ook onder de indruk, maar ziet ogen en haken aan een organisatie-omslag.

‘Ik geloof wel in een zelf sturende organisatie. Maar ook in leiding’, aldus Van der Linde. ‘Protocollen liggen strak vanwege regelgeving. Je moet mensen er niet alleen op wijzen, maar ze ook verantwoordelijk maken’, voegt Wester toe. ‘Maar als je verstikkende structuren weghaalt, komt de passie bij de medewerker boven’, verdedigde Janssen zijn visie.

Duidelijk was dat de visie van Janssen de cateringmanagers aan het denken heeft gezet, waarbij vooral een combinatie tussen de twee modellen de voorkeur lijkt te hebben.

Reageer op dit artikel