nieuws

Nieuwe aanbestedingswet moet kleine cateraar meer kans geven

Catering

De Tweede Kamer heeft ingestemd met een nieuwe aanbestedingswet. Die moet het makkelijker maken voor kleine ondernemingen om opdrachten binnen te halen. Maar de praktijk zal moeten uitwijzen of de wet voor kleine ondernemingen gunstig uitpakt, zo reageren betrokkenen.

Nieuwe aanbestedingswet moet kleine cateraar meer kans geven

De nieuwe wet maakt een einde aan onredelijke eisen die in aanbestedingen worden gedaan, zo meldt het Financiëele Dagblad. Ook mogen aanbesteders geen opdrachten clusteren (samenvoegen). Een derde belangrijke wetswijziging is dat aanbestedende partijen geen omzeteisen meer mogen stellen.

Martijn Beernink van cateraar Arts & Dennissen is positief over de nieuwe wet, maar ziet nog steeds heil in samenwerking. Zijn bedrijf heeft zich aangesloten bij Catering Alliantie Nederland, een nieuw verbond van regionale contractcateraars.

Ze schrijven in op zogeheten multiserviceopdrachten, waarin beveiliging, catering en schoonmaakwerk is gebundeld. Het liefst ziet hij dat aanbestedende overheden de richtlijnen voor cateraars gaan versoepelen. Nu moet hij vaak de logistiek overlaten aan een groothandel. Beernink: ‘Het is een door de grote cateraars opgelegde richtlijn. Maar de klant is duurder uit.’

MKB-Nederland verwacht dat kleinere ondernemers het makkelijker krijgen bij aanbestedingen.

Reageer op dit artikel