nieuws

Nieuwe hygiënecode makkelijker

Catering

De nieuwe hygiënecode voor instellingen is makkelijker geworden. Hiermee moet een einde zijn aan de problemen die de oude oplevert. Administratieve lasten voor voedingsbegeleiders moeten verminderen.

Nieuwe hygiënecode makkelijker

Het Voedingscentrum laat de nieuwe ‘Hygiënecode voor de voedingsverzorging in woonvormen’ per 1 mei a.s. in gaan. Nieuw is het afschaffen van de registratie. Instellingen moeten in de woonvormen de voedselveiligheid wel structureel regelen. Het personeel moet voldoende kennis en inzicht hebben om op hygiënische wijze de maaltijden te verzorgen of goede instructies hebben om dit te kunnen doen.

Instructiefilm

Een jaarlijkse audit is wel verplicht, maar deze kan ook geïntegreerd worden in een methode van kwaliteitsmeting die een instelling al gebruikt. Verder zijn er in de Hygiënecode woonvormen richtlijnen opgenomen voor de bouw en inrichting van een woonvormkeuken. Ten slotte is er audiovisueel materiaal voor ondersteuning bij instructie/bijscholing van begeleiders. Een filmpje toont de praktijk van voedselveiligheid aan de hand van een concrete casus: de soepfabriek.

Definitie van woonvorm

In de Hygiënecode staat ook een definitie van woonvorm. ‘Een woonvorm is een kleine groep bewoners die (naar behoefte) zorg en ondersteuning krijgt van een vast team van medewerkers. Verder is de woonruimte herkenbaar als ‘huis’, wordt er een ‘gewoon’ huishouden gevoerd door samen te eten, af te wassen, boodschappen te doen en eten te koken. Ten slotte richten de bewoners zelf het dagelijks leven in, zo bepalen zij bijvoorbeeld zelf wanneer ze opstaan, eten en naar bed gaan.’ ,U>Meer info via de site van het Voedingscentrum.

Reageer op dit artikel