nieuws

Onderzoek fusie Campina-Friesland Foods

Catering

Eurocommissaris Kroes (Mededinging) gaat een diepgaand onderzoek verrichten naar de voorgenomen fusie tussen de zuivelondernemingen Campina en Friesland Foods. De Europese Commissie stelde donderdagavond ernstige bedenkingen te hebben omdat er een grootmacht ontstaat op de Nederlandse zuivelmarkt.

Onderzoek fusie Campina-Friesland Foods

‘In een tijd waarin de voedselprijzen stijgen, dienen de consumenten te worden beschermd tegen beperkingen van de mededinging die de prijzen in deze sector kunnen opdrijven’, verklaarde Kroes. ‘Dat gevaar lijkt bij deze voorgenomen concentratie reëel en daarom is een diepgaand onderzoek noodzakelijk.’

Campina en Friesland Foods kondigden hun fusie eind vorig jaar aan. Eerder dit jaar gaven de leden van beide zuivelcoöperaties hun fiat aan de krachtenbundeling. Daarmee zou een concern ontstaan met een jaarlijkse omzet van 9,1 miljard euro.

Zowel Campina als Friesland Foods haalt nog een groot deel van de omzet in Nederland. Beide bedrijven zeggen zich echter met een fusie te willen wapenen tegen een toenemende concurrentie, die vooral wordt verwacht als de Europese zuivelmarkt verder liberaliseert.

Kroes stelde vooral bezorgd te zijn over de gevolgen voor de markt voor verse zuivelproducten en kaas. Ook zijn Campina en Friesland Foods elkaars grootste concurrenten op het gebied van toetjes en drinkyoghurts.

Daarnaast wijst Kroes op mogelijke bevoorradingsproblemen voor concurrenten als de fusie tussen beide zuivelondernemingen doorgaat.

De Europese Commissie verwacht 24 november uitsluitsel te geven over haar onderzoek.

Reageer op dit artikel