nieuws

Purmerendse school wint prijs Gezonde Schoolkantine

Catering

What’s in a name? De scholengemeenschap W.J. Bladergroen uit Purmerend heeft de Stimuleringsprijs De Gezonde Schoolkantine 2009-2010 gewonnen. De school ontvangt 10.000 euro. Bladergroen wil daarmee verse sapjes gaan aanbieden en aandacht besteden aan een duurzaam inkoopbeleid voor de kantine.

Purmerendse school wint prijs Gezonde Schoolkantine

De tweede prijs (4.000 euro) is voor het Karel de Grote College uit Nijmegen en de derde prijs (1.000 euro) voor de Dr. J. de Graafschool uit Groningen. André Rouvoet, demissionair minister voor Jeugd en Gezin en Onderwijs reikte de prijzen maandagmiddag uit tijdens het symposium ‘Alle schoolkantines gezond in 2015, maar hoe?’ in Den Haag.

Op de winnende school bereiden en verkopen de leerlingen zelf vers afgebakken bruine broodjes met gevarieerd gezond beleg en smoothies. Ze volgen kooklessen en lopen stage in de kantine. Jaarlijks is er voor de hele school een blok over voeding, waaraan niet alleen tijdens de lessen Verzorging, maar ook tijdens de gymlessen en bij allerlei andere vakken aandacht wordt besteed aan een gezonde leefstijl.

Leefstijl

‘De gezonde kantine’ is een structureel onderdeel geworden van het onderwijsbeleid. Deze praktijkschool verzorgt ook gezonde broodjes voor bijeenkomsten op andere scholen. Met het prijzengeld wil de school biologische producten en verse sappen gaan verkopen.

De jury vindt het positief dat het programma breed wordt gedragen en dat de school een voorbeeld is voor de omgeving. Theorie en praktijk worden mooi met elkaar verbonden door aandacht in de lessen voor een gezonde leefstijl en de praktijkstages in de kantine.

Vervijfvoudigd

Het Voedingscentrum constateert dat de scholen enthousiast hebben gewerkt aan een gezondere schoolkantine. Het is positief dat scholen steeds meer aandacht hebben voor het aanbod in hun schoolkantine. Het aantal deelnemers aan de Stimuleringsprijs is in vergelijking met 2007 bijna vervijfvoudigd: van 20 naar 90 inschrijvingen.

Het Voedingscentrum hoopt dat andere scholen zich laten inspireren door de winnaars. Zeker op weg naar 2015, het jaar waarin alle schoolkantines in Nederland gezond moeten zijn (motie Vendrik, 2009). De Stimuleringsprijs wordt gefinancierd door de ministeries van VWS, LNV en OCW.

Meer schoolcatering:

Reageer op dit artikel