nieuws

Gezondere lunch gewenst in bedrijfsrestaurant

Catering

Twee op de drie werknemers wil meer gezonde variatie en lagere prijzen tijdens de lunch. Meer dan een kwart van de werknemers luncht achter zijn bureau. De werkgever vindt ‘mentale fitheid’ van haar werknemers belangrijk en besteedt op de werkvloer meer aandacht aan sportprogramma’s dan aan gezonde voeding.

Gezondere lunch gewenst in bedrijfsrestaurant

Dit blijkt uit onderzoek dat TNS NIPO uitvoerde onder werkgevers én werknemers in opdracht van Veneca en stichting Sport & Zaken. De resultaten zijn gepresenteerd tijdens het jaardiner van beide organisaties in het Hulstkampgebouw te Rotterdam, dat als thema heeft: ‘In Beweging’.

TNS NIPO hield een enquête onder 132 werknemers en sprak intensief met zes beslissers, van bedrijfsvestigingen van 100 werknemers of meer. Het onderzoek biedt inzicht in de visie van werkgever én werknemers op het gebied van vitaliteit op de werkvloer.

Uit het onderzoek blijkt dat vier miljoen Nederlanders regelmatig lunchen in een bedrijfsrestaurant. Een gemiddelde lunch bestaat over het algemeen uit (bruin) brood (90%) met hartig beleg, fruit, melk of water.

Het merendeel (70%) van de werknemers verlaat de werkplek tijdens de lunch en gaat onder andere naar het bedrijfsrestaurant (45%), maakt een lunchwandeling (14%), eet thuis (2%) of onderweg (9%). Meer dan een kwart (28%) luncht achter het bureau en 2% luncht helemaal niet. Het bedrijfsrestaurant wordt gemiddeld gewaardeerd met het cijfer zeven.

Twee van de drie werknemers wil lagere prijzen, meer variatie en meer gezonde producten in het bedrijfsrestaurant. 70% van de medewerkers vindt dat hij zelf al gezonde voedingskeuzes maakt. Slechts 39% vindt dat zijn collega gezonde voedingskeuzes maakt.

77% van de medewerkers vindt dat gezond lunchen de eigen mentale en fysieke prestaties op het werk verhoogt.

Uit de rondvraag onder de werkgevers blijkt dat méér aandacht voor gezond lunchen niet hoog op hun agenda staat. Werkgevers vinden dat ze al een gezond aanbod hebben en focussen verder niet op de sfeer in het bedrijfsrestaurant of het wel/niet tijd vrijmaken voor de lunch; zaken die volgens Veneca bijdragen aan een gezond lunchpatroon. Werkgevers schrijven zichzelf ook een beperkte rol toe als het om gezond eetgedrag van hun personeel aankomt.

De focus van HR ligt vooral op mentale fitheid van werknemers: dit wordt als belangrijker beschouwd dan fysieke fitheid. Mentale fitheid wordt gekoppeld aan stressreductie, waarvoor sport een oplossing is en (in de ogen van de werkgever) niet gezonde voeding.

Bij 38% van de bedrijven worden dan ook activiteiten georganiseerd ter bevordering van bewegen (bedrijfsfitness, fietsenplan, sportdagen, hardlopen). Een meerderheid van 58% van de werknemers beweegt volgens eigen zeggen gemiddeld 1-5 uur per week intensief (fietsen, wandelen op redelijk tempo), waarmee ze net niet voldoen aan de fitnorm.

Bernard Wientjes van VNO-NCW, die het onderzoek in ontvangst nam, vindt dat werkgevers creatief moeten omgaan met gezondheidsprogramma’s op de werkvloer: ‘Gezonde en vitale werknemers zijn belangrijk voor een bedrijf. Hoe beter mensen in hun vel zitten, des te makkelijker en beter zij zich kunnen inspannen op het werk. Werkgevers hebben dus alle belang bij een gezonde leefstijl van hun werknemers. Niet in de laatste plaats omdat we allemaal langer moeten doorwerken. Gezonde voeding en beweging zijn essentieel om goed te presteren op het werk. Het is belangrijk om hierbij rekening te houden met de wensen en behoeften van werknemers zelf.’

Reageer op dit artikel