Pleidooi voor instellingskok nieuwe stijl

Pleidooi voor instellingskok nieuwe stijl

Frank Schreuder van Enneagram Care Services dat zich toelegt op samenwerkingsprocessen in de zorg, pleit voor een nieuw type instellingskok. Deze instellingskok nieuwe stijl zal zich moeten gaan toe leggen op het uitwerken van thema's, evenementen, dagbestedingsactiviteiten en culinaire verrassingen voor de bewoners van instellingen, zo meldde hij aan Misset Catering.

Schreuder voormalig eigenaar van ECS Catering, laat weten dat dagbestedingsactiviteiten zoals bloemschikken en allerlei balspelen veel ouderen niet meer boeien. Hij zag dat bij zijn eigen ouders die de laatste jaren waren opgenomen in een zorgcentrum. ‘Zodra er een kok met hun aan de slag gaat met worstenbroodjes of zelf gebakken koeken bloeien die mensen helemaal op. Dat vinden ze prachtig. Er is een enorme behoefte aan dat soort activiteiten.’

Het bereiden van Oudhollandse gerechten zou wat hem betreft ook een goed idee zijn.  ‘Betrek de mensen erbij. Ze vinden het geweldig. Daarom is het doodzonde en wat mij betreft ook een grote schande dat er zoveel instellingskoks ontslagen zijn.’ Schreuder pleit voor een aangepaste koksopleiding waar bovenbeschreven vaardigheden en de sociale omgang met cliënten aandacht krijgen.