nieuws

Meting wijst op grote verspilling in ziekenhuis

Catering

Maar liefst 30% van het klaargemaakte voedsel voor de avondmaaltijd in Ziekenhuis Gelderse Vallei werd tot voor kort al weggegooid voordat het de patiënten bereikte. Dit meldt Food Hospitality.

Meting wijst op grote verspilling in ziekenhuis

Een schatting van de totale waarde van het voedselafval in het ziekenhuis komt uit op circa €590 per dag, ofwel ruim €215.000 op jaarbasis. Dit blijkt uit metingen in juni 2012 door studenten van Wageningen Universiteit in samenwerking met Food and Biobased Research en ziekenhuispersoneel.

Per dag verdwijnt er gemiddeld 134 kilo voedsel in de afvalbak. Dit komt overeen met 195 gram per patiënt. Van de avondmaaltijden blijft er elke dag ongeveer 56 kilo over na het portioneren. Dit is 30 pocent van het klaargemaakte voedsel.

Zo’n 13 procent van de totale hoeveelheid voedselafval is van onaangeroerde maaltijden. Deze zijn als reserve bereid, of komen van patiënten die hun bestelling al hadden geplaatst, maar die dag ontslagen worden uit het ziekenhuis.

In het onderzoek is er bovendien gekeken naar de maaltijdresten die terugkomen van de patiënten (retourstromen). Hieruit blijkt dat 33 procent van de avondmaaltijd en de lunch terugkomt naar de spoelkeuken. Bij het ontbijt ligt dit percentage op 20 procent.

De meting is gedaan voor de introductie van het nieuwe maaltijdconcept At Your Request in Ziekenhuis Gelderse Vallei. In Misset Catering 1 treft een reportage aan over het nieuwe maaltijdconcept dat de verspilling tot een minimum terugdringt.

Reageer op dit artikel