nieuws

Contractcateraars houden vast aan strenge normen

Catering

Het introduceren van internationale richtlijnen ten aanzien van voedsel en veiligheid voor de catering, betekent niet dat Nederland haar eigen strenge normen laat varen. Dat meldt Veneca.

Contractcateraars houden vast aan strenge normen

De brancheorganisatie maakt melding van de norm ISO 22000. Hierin is voor het eerst een module voor de catering opgenomen. De nieuwe module is door zowel de Vereniging van Nederlandse Cateraars (Veneca) als de Stichting Certificatie Contractcatering (Cercat) bestudeerd. De gedeelde conclusie: de lat is hoger gelegd voor opkomende landen als Brazilië en Zuid-Afrika. De contractcatering in Nederland blijft zich conformeren aan de eigen kwaliteitseisen.

Daarover meldt Veneca: ‘Deze stellen ten eerste nog hogere eisen aan voedselveiligheid en kwaliteit. Daarnaast is het Nederlandse systeem effectiever, efficiënter en veiliger omdat zowel het kwaliteitsmanagementsysteem als de borging van de hygiëne in één hand worden gehouden.’

Zegt de Nederlandse contractcatering hiermee ISO 22000 de wacht aan? Volgens Jos van Straten, algemeen secretaris van Veneca, niet: ‘Deze nieuwe, specifiek op de catering gerichte module is een mondiale stap vooruit. Het legt de lat voor de catering absoluut hoger. Maar wij blijven onze eigen koers varen. Waarom? Vergelijk het met het verschil tussen een limbodanser en een polsstokhoogspringer. Voor de één maakt het hoger leggen van de lat het werk makkelijker, voor de ander juist moeilijker.‘

De contractcatering branche blijft in Nederland daarom werken volgens het huidige, op basis van Cercat-certificatie werkende systeem. Hierin is de door het Ministerie van VWS goedgekeurde en samen met de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit opgestelde hygiënecode opgenomen in de ISO 9001 certificering. Dit werkt niet alleen zeer effectief en efficiënt, het geeft alle stakeholders in de contractcatering ook de grootst mogelijke zekerheid met betrekking tot kwaliteit, hygiëne en voedselveiligheid.

Voor opdrachtgevers van cateraars is er nu een door Cercat uitgebrachte brochure gepubliceerd. In de brochure wordt de certificering op het gebied van hygiëne, voedselveiligheid en verduurzaming op een heldere manier inzichtelijk gemaakt.  De brochure is kosteloos te downloaden op de website www.cercat.nl.

Reageer op dit artikel