nieuws

Veneca: overgewicht kost twee miljard

Catering

Bijna de helft van de Nederlandse volwassenen (47%) is te dik en één op de tien is zelfs obees. De indirecte kosten van al dit overgewicht bedragen naar schatting twee miljard euro per jaar, aldus Veneca op haar nieuwe website.

Veneca: overgewicht kost twee miljard

Vijftien procent van de mannelijke dikkerds noemt gebakken vis een gezonde lunch. Van de vrouwelijke evenknie is een kleine tien procent bereid meer -tussen 4 en 6 euro- te betalen voor een gezonde lunch. Bij mannen ligt dat percentage op 23.

Maar, gelukkig heeft de medaille ook een andere, minder doffe kant, aldus Veneca. Zo steeg het aantal kinderen tussen de vier en elf die voldoen aan de Nederlandse Norm Gezond Bewegen in 2012 met 25% ten opzichte van 2011. Ook neemt duurzaam voedsel inmiddels ruim 12 procent van het aanbod in de catering voor haar rekening en brak biologisch in 2009 definitief door in de branche met een omzetgroei van 21,6% (naar € 56 miljoen) ten opzichte van 2008.

Inmiddels weten we ook dat gezond gewicht een kwestie is van voldoende slapen. Van zo nu en dan zwemmen in te koud water. Van koffie, verse groenten, hete kruiden of grapefruit eten en drinken. Van bewegen en van goed, regelmatig en gevarieerd lunchen.  Het liefst 15 minuten langer dan we nu doen.

Maakt dit alles de Nederlandse restaurantbezoeker dik, vet en seksistisch? Nee, zegt Veneca. ‘Sla op de nieuwe Veneca-site – www.veneca.nl – de feiten, cijfers en onderzoeken er op na en concludeer dat er inderdaad verschillen tussen de seksen bestaan, dat we in de strijd tegen overgewicht met minder vet, zout en zoet eten en drinken gezonde stappen zetten en dat de potentiële besparing op hun zorgkosten voor opdrachtgevers één miljard euro bedraagt dankzij gevarieerd eten en drinken

Wie surft over de nieuwe Veneca-site en gebruik maakt van de verbeterde zoekfuncties, op speerpunten drukt en de links volgt naar initiatieven, samenwerkingsverbanden, leden of aanbestedingsmodules stuit op nog veel meer opmerkelijke cijfers en feiten uit de wondere wereld van de contractcatering.

Reageer op dit artikel